Най-горещото лято в Европа доведе до смъртта на 20 000 души

Европа преживя второ по ред най-горещо лято

20:30 | 26 ноември 2022
Автор: Лаура Ломбрана
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Най-горещото лято в Европа вероятно е довело до над 20 000 смъртни случая във Франция, Германия, Испания и Обединеното кралство, сочат официалните данни.

Регистрираният по-висок брой смъртни случаи през 2022 г. спрямо историческата средна стойност е бил особено повишен по време на трите интензивни горещи вълни, които засегнаха Западна Европа между юни и август.

Екстремните горещини са опасни за човешкото здраве, тъй като влошават всяко съществуващо здравословно състояние и могат да причинят топлинен удар при уязвими групи от населението като деца, възрастни хора и хора, които извършват физическа работа навън.

Според агенцията на ЕС за наблюдение на Земята "Коперник" през 2022 г. Европа преживява най-горещото лято за втора поредна година. Изменението на климата е направило горещата вълна, която засегна Обединеното кралство през юни, поне 10 пъти по-вероятна, според World Weather Attribution - група учени, които извършват бърз анализ на това как затоплянето на планетата влияе върху екстремните метеорологични явления. Новият топлинен рекорд в Обединеното кралство от 40,3 °C беше поставен на 19 юли и счупи с 1,6 °C предишната най-висока стойност, поставена през 2019 г. Четиридесет и шест метеорологични станции в Обединеното кралство регистрираха нови високи стойности през този месец.

"Горещите вълни са една от най-големите заплахи, породени от изменението на климата", заяви Фридерике Ото, старши преподавател по климатология в Института за климатични промени и околна среда "Грантъм" в Лондон. "Високите температури са причина за хиляди смъртни случаи по света всяка година, много от които не се съобщават".

Според доклада на Службата за национална статистика в Англия и Уелс между 1 юни и 7 септември са регистрирани 3271 смъртни случая от прекомерни температури. Докладът изключва смъртните случаи от коронавируси и отбелязва, че броят на смъртните случаи е бил по-висок в по-топлите дни.

Над 10 400 души са починали във Франция през летните месеци, сочат данните, публикувани в сряда от правителствената агенция Santé Publique France. Един на всеки четири смъртни случая е настъпил по време на гореща вълна, се казва във френския доклад, а броят на смъртните случаи е бил с 20 % по-висок в регионите с червена тревога за екстремни температури.

В Испания повече от 4600 смъртни случая между юни и август се дължат на горещините, по данни на обществения Институт по здравеопазване "Карл III", който провежда изследвания в областта на здравеопазването. В Германия около 4500 души са починали през летните месеци поради екстремни температури, според оценки на правителствената агенция Robert Koch Institute.

"Вълните на горещините стават все по-чести и интензивни със затоплянето на земното кълбо, така че в бъдеще можем да очакваме повече и по-горещи горещини", казва Юнис Ло, научен сътрудник по въпросите на изменението на климата и здравето в Бристолския университет. "Наблюдаваните горещи вълни са станали по-вероятни или по-интензивни поради емисиите на парникови газове, отделяни от човека."