Google ще изтрие потребителски данни за посещения в клиники за аборти

Компанията иска и да подчертае политиката си за борба с правителствени искания, които смята за неправилни

18:30 | 2 юли 2022
Обновен: 21:32 | 2 юли 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Представител на Google заяви, че компанията автоматично ще изтрие данни за посещения на потребители до чувствителни от гледна точка на сигурността места, включително клиники за аборти. Мярката на компанията е в отговор на опасенията, че данните могат да бъдат използвани от правоприлагащите органи, за да бъдат наказани жени, които имат нужда от репродуктивни грижи и други лични услуги, предава Bloomberg.

От компанията казаха, че функцията История на местоположенията в услугите му е изключена по подразбиране, но дори и да е активна, политиката на компанията, която ще влезе в сила през следващите седмици, ще бъде бързо да изтрива записите за посещения на места, които много хора биха предпочели да скрият.

„Някои от местата, които хората посещават – включително медицински заведения като центрове за консултиране, центрове за домашно насилие, клиники за аборти, центрове за плодовитост, заведения за лечение на зависимости, клиники за отслабване, клиники за козметична хирургия и други – могат да бъдат особено лични“, написаха Google в публикация на своя уебсайт в петък. „Ако нашите системи идентифицират, че някой е посетил някое от тези места, ние ще изтрием тези записи от История на местоположенията скоро след посещението им.“

Google също така каза, че ще пусне актуализации, които позволяват на потребителите на нейните носими устройства Fitbit, които проследяват менструалния си цикъл в приложението, да изтриват няколко записа с данни наведнъж.

Въпреки че позицията на Google не се позовава изрично на него, промяната в политиката е ясен отговор на решението на Върховния съд на САЩ от миналата седмица, отменящо отсъждането по делото Роу срещу Уейд, решение, което се очаква да доведе до превръщането на аборта в незаконен в около половината от щатите на страната. Експертите по правни въпроси и поверителността широко очакват, че криминализирането на търсенето, получаването или подпомагането на грижи за аборти ще накара правоприлагащите органи и съдилищата да изискват данни за търсене, местоположение, имейл и облак от Google и други технологични гиганти. Най-големите компании досега са отказали подробности как ще се справят с тези искания.

Google отказа да коментира повече от това, което е написала в блог публикацията си, въпреки че се опита да подчертае политиката си за борба с правителствени искания, които смята за неправилни.

„Ние оставаме ангажирани да защитаваме нашите потребители срещу неправомерни правителствени искания за данни и ще продължим да се противопоставяме на искания, които са твърде широки или по друг начин правно неприемливи“, казаха от компанията.