Историческото споразумение на ЕС срещу „Дивия запад“ на крипто индустрията

Властите договориха стандарти, които да предпазят потребителите и увеличат прозрачността на компаниите

16:51 | 2 юли 2022
Обновен: 20:02 | 2 юли 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европа постигна историческа сделка за регулации върху търговията с крипто активи в блока, като част от усилията на политиците да въведат контрол върху така наричания от тях „Див запад“ на крипто индустрията на капиталовите пазари, предава Financial Times.  

Страните членки и Европейския парламент завършиха в четвъртък през нощта споразумение за условията на правилата, които трябва да защитят потребителите и да позволят на прохождащия пазар да процъфти.  

Правилата ще бъдат известни като Регулации на пазарите на криптоактиви. Споразумението представлява първият опит за налагане на общи стандарти в блока, а не отделни правила в някои държави.  

В последно време пазарите претърпяха множество силни трусове и огромен срив в цените на токени като биткойн и етер, нанесъл мощен удар на платформите за кредитиране, борсите и фонд мениджърите. От ноември миналата година стойността на популярните крипто токени се срина с повече от 70%, а размерът на самия пазар падна с две трети до по-малко от 1 трилион долара.

„Последните събития в този бързо развиващ се сектор потвърдиха спешната нужда от регулация в целия ЕС“, заяви френският финансов министър Бруно Льо Мер.

Стандартите означават, че доставчикът на услуги за крипто активи ще изисква разрешение от един от националните пазарни регулатори на ЕС, което му позволява да предоставя услугите си в блока. Местните регулатори ще споделят информация с пан-европейския регулатор Esma.

„Ще имаме нов крипто-шериф в ЕС“, каза испанският евродепутат Ернест Уртасун. Съюзът се „движи от Дивия запад на нерегулираните и рискови цифрови активи към по-безопасна крипто сфера“, добави той.

Регулираните компании не само ще се сблъскат с по-строги стандарти за защита на потребителите, но и ще носят отговорност в случай, че загубят средства от инвеститори. Индустрията, която често е обект на критики заради значителния си въглероден отпечатък - също трябва да разкрие информация за въздействието си върху околната среда.

Емитентите на стейбълкойни ще трябва да имат присъствие в ЕС и да имат „достатъчно ликвиден резерв“. Те ще бъдат наблюдавани от Европейския банков орган. Стейбълкойнът е вид криптовалута, обвързана с активи като щатския долар, която действа като мост между съществуващите финансови пазари и крипто света.

Незаменимите токени, цифровите токени, които представляват уникални произведения като изкуство, са изключени от правилата, освен ако не попадат в съществуващите категории крипто активи. Европейската комисия ще преразгледа предложенията през следващите 18 месеца.

„Това ще донесе регулаторна сигурност, ще намали фрагментацията и ще подкрепи развитието на здрав и добре функциониращ пазар“, каза Джеймс Кемп, управляващ директор в AFME, лобистка група за инвестиционни банки. Той обаче добави, че законодателите трябва да изяснят някои текстове, като законовите изисквания за попечителите на криптоактиви.

Знаковият регламент беше обявен дни след като властите се споразумяха относно Регламента за прехвърляне на средства (ToFR), който налага обновени стандарти за съответствие на крипто участниците, за да се справят с рисковете от пране на пари в индустрията.

Валерия Куседу, политически съветник в комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент, каза, че съгласно ToFR крипто компаниите също ще „трябва да приемат вътрешни политики и процедури, за да се съобразят с целеви финансови санкции“.

„В криптосферата има сериозни рискове и е отворена за злоупотреби и атаки. Искаме да гарантираме, че инвеститорите ще имат гаранции за защита на своите активи и поверителност и избягваме случаи като неотдавнашния крипто-срив, при който инвеститорите на дребно губят всичките си пари поради лошо проектирани продукти или измами“, добави Уртасун.