Биткойн скочи за кратко поради надежди за по-добро второ полугодие

Президентът на Ел Салвадор обяви, че правителството е купило още 80 биткойна

10:10 | 1 юли 2022
Обновен: 12:40 | 1 юли 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инвеститорите, които купуват биткойн при спадове в цената се надяват, че ситуацията с него няма да се влоши много повече за него и всички останали криптовалути в остатъка от годината, поне ако се съди от лекия скок в цената, пише Брет Милър заBloomberg.

Най-голямата дигитална валута поскъпна с до 11,3% по време на петъчната борсова сесия в Азия, като за малко се доближи до цена от 21,000 долара. Скоро покачването беше ограничено до 5%, което означаваше цена от малко над 19,500 към 13ч в Токио.

При други токени като Етер, Солана и Аваланч също се наблюдаваше известен оптимизъм, но към края на сесията криптовалутите слязоха от най-високите нива за деня, а пазарите бяха обхванати от желание за избягване на риска.

Биткойнът се движи около границата от 20 000 долара след като поевтиня с 57% от началото на годината. Отстъплението стана емблематично за негативните инвеститорски настроения, тъй като ликвидността се изпарява на фона на затягането на паричната политика като част от борбата с инфлацията.

Огромните колебания на криптовалутите понякога засягаха и на традиционните активи през годината. Този път последният скок нагоре не успя да облекчи опасенията, обгръщащи фючърсите на акциите на САЩ и азиатските компании, които останаха на червено.

Биткойнът „може да бъде уязвим за още един значителен спад, който може да накара много търговци да се страхуват от свличане към зоната от $10 000“, ако сътресенията на Уолстрийт продължат през третото тримесечие, пише в бележка Едуард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda Corp. .

Такива рискове не разколебават Ел Салвадор: президентът на страната Найиб Букеле написа в Twitter, че страната отново е купила по време на спада, този път 80 биткойна на цена от $19 000 всеки.

По-рано тази седмица технологичната фирма на Майкъл Сейлър, подкрепяна от биткойни, MicroStrategy Inc., заяви в декларация, че е закупила още 480 монети на стойност около 10 милиона долара в разгара на крипто спада.

Биткойнът се насочва към най-слабото си първо полугодие в историята, според пазарните данни на Dow Jones. Предишната най-лоша половин година беше през 2018 г., когато биткойн загуби 54,7% от стойността си.

На практика целият крипто пазар беше разтърсен, като в четвъртък общата пазарна капитализация на сектора се сви до около 886 милиарда долара от над 3 трилиона долара през ноември, според данни от CoinGecko.

Тъй като цените на криптовалутите се сринаха, някои блокчейн и крипто компании също пострадаха. Terra, която беше една от най-големите блокчейн мрежи се срина, а от пазарната капитализация на нейния токен TerraUSD и Luna (сега TerraClassicUSD и TerraClassic) бяха изтрити близо 50 млрд. долара. Този месец големият крипто кредитор Celsius временно спря тегленията на депозити, а няколко по-малки платформи последваха примера му. Междувременно съд на Британските Вирджински острови разпореди ликвидацията на крипто хедж фонда Three Arrows Capital, след като кредиторите заведоха дело срещу фонда за неизплащане на дългове.