Петролът отчита най-слабия период за годината поради опасенията от рецесия

Суровината е поевтиняла с около 8% през юни, а инвеститорите се тревожат от забавянето на глобалната икономика

09:15 | 1 юли 2022
Обновен: 11:52 | 1 юли 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът се насочва към спад в цената за трета седмица поред, което е най-дългата такава серия за тази година, поради опасенията, че евентуалната рецесия ще свия потреблението на енергия, пише Bloomberg.  

Американският сорт West Texas Intermediate се търгува на цена около 106 долара за барел, след като се срина в четвъртък заедно с останалите суровини. Американският бенчмарк е поевтинял с над 1% през тази седмица въпреки признаците, че условията на физическия пазар остават затегнати.

Данни от тази седмица показаха, че потребителските разходи в САЩ остават ниски, а те са с най-голям принос към брутния вътрешен продукт на страната. Това е следствие от настъпателната политика на Федералния резерв, който започна агресивно повишаване на лихвите, за да овладее значителната инфлация.  

Петролът е загубил около 8% от цената си през юни, а инвеститорите се тревожат от забавянето на глобалната икономика, което ще изтрие поскъпването предизвикано от войната в Украйна, прекъсването в доставките на петрол и нарастващото търсене. Скокът в цените разтревожи и президента Джо Байдън, който оглавява усилията да убеди производителите в Близкия изток да увеличат добива си на петрол.

“Цените на петрола ще останат разнопосочни,” казва Джоу Ми, анализатор в института Chaos Research в Шанхай, който е част от Chaos Ternary Futures Co. Задълбочаващите се страхове от рецесия ще навредят на петролните продукти и ще засегнат маржовете на преработвателите, въпреки че високите нива на обработка в рафинериите предлагат известна подкрепа, а фундаментите все още остават затегнати,“ смята анализаторът.

По-рано тази седмица Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните партньори ратифицираха споразумение за увеличение на добива, като така върнаха производствените нива от преди пандемията. Този месец Байдън ще пътува до Близкия изток, за да призове Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства допълнително да увеличат износа си.  

Засега в САЩ търсенето остава стабилно, което се потвърждава и от очакванията рекорден брой шофьори да тръгнат на път този уикенд за Деня на независимостта, което подкрепя потреблението на бензин. Средните цени на бензиностанциите се понижиха леко през последните седмици, след като достигнаха рекорд над 5 долара за галон (3,78 литра, бел. ред.) през юни.

Времевите спредове на петрола, които търговците следят за индикации за силата на основното търсене, продължават да дават положителни сигнали. Бързият спред на Brent - разликата между двата му най-близки контракта - беше $3,42 за барел в обратно контанго, спрямо $2,73 преди месец.

Икономическите данни от Азия обаче сочат отслабване на условията. Индексите на производствената активност от целия регион се понижиха през юни, като Южна Корея и Тайланд са сред тези, които показват най-голям спад, според S&P Global.

„За петрола е ясно, че развитието на макро показателите все още е ключовият двигател за посоката на цените в момента“, каза в бележка Уорън Патерсън, базиран в Сингапур ръководител на стратегията за суровини в ING Groep NV. „По принцип условията на пазара все още са затегнати, така че очакваме спадът в цените да бъде ограничен.“