Германия подкрепя плана за замразяване на бюджетните правила до 2023 г.

Комисията обаче не планира да се връща към неограничените разходи

18:10 | 23 май 2022
Обновен: 18:37 | 23 май 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия подкрепя план, който предвижда правилата за ограничаване на дълга и дефицита на страните от Европейския съюз да бъде замразен до 2023 година, за да разполагат правителствата с повече гъвкавост на бюджета, според официални лица цитирани от Bloomberg.

Европейската комисия, която представлява изпълнителният орган на ЕС предложи да бъде продължена така наречената обща клауза за дерогация от Пакта за стабилност и растеж до края на 2023 година поради несигурната икономическа среда предизвикана от войната в Украйна.  

Коалиционното правителство на канцлера Олаф Шолц се съгласи, че няма да бъде против, когато на специална среща на върха следващата седмица комисията поиска от европейските лидери да дадат политическата си благословия на предложението. 

Съгласно правилата - които бяха спрени от 2020 г. поради пандемията на коронавирус и щяха да бъдат възстановени в началото на следващата година - националните дефицити са ограничени до 3% от брутния вътрешен продукт, а публичния дълг до 60% от производството..

Комисията има последната дума при удължаване на общата клауза за дерогация и е наясно с широката подкрепа за решението, каза представител на ЕС.

Комисията и държавите-членки се съгласиха, че трябва да има гъвкавост за допълнителните разходи, необходими за справяне с енергийната криза и масовия приток на бежанци поради войната в Украйна.

„Ние сме далеч от икономическата нормалност“, каза в понеделник Паоло Джентилони, еврокомисарят по икономическите въпроси на ЕС. Но добави, че комисията не предлага връщане към неограничените разходи.

Решението на Германия да подкрепи предложението на комисията бележи промяна за страната, която преди пандемията беше сред най-пестеливите нации в блока. Бившият германски министър на финансите Волфганг Шойбле беше осмиван в страни като Гърция по време на дълговата криза в еврозоната, че настояваше за мерки за строги икономии в замяна на парите за спасяване.

Трите партии от управляващата коалиция на Шолц се съгласиха, че самата Германия няма да се възползва от предложеното суспендиране на фискалните правила на ЕС, казаха официални лица. Вместо това през следващата година германското правителство ще се върне към така наречената дългова спирачка, която ограничава новите заеми до частица от обема на икономическата продукция.

Завръщането на Германия към дълговата спирачка е ключов обещание на финансовия министър Кристиан Линднер и фискално предпазливите Свободни демократи, които се борят да подобрят политическия си профил като най-малката група в трипартийната коалиция. Линднер е под натиск да постигне резултати, след като в последно време партията му се представи разочароващо на няколко кръга регионални избори.

Ще бъде трудно федералният бюджет на Германия да се приведе в съответствие с националните фискални правила през 2023 г., казаха служители на ЕК. Но усилията няма да застрашат цялостното обещание на правителството да увеличи масово разходите за отбрана и опазване на климата поради новосъздадените извънбюджетни механизми на Берлин, включително финансиран от дълг, специален фонд от 100 милиарда евро за модернизиране на армията, както и фонд от 60 милиарда евро за ускоряване на зеления преход.