ЕС се готви за конфронтация, която поставя Брекзит сделката под въпрос

Заканите за едностранни действия от страна на Лондон застрашават цялата Брекзит сделка

10:10 | 20 май 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Членовете на Европейския съюз ще обсъдят дали да анулират търговското споразумение с Великобритания ако Лондон реши да предприеме еднопосочни действия за отмяна на части от Брекзит сделката, пише Bloomberg.

Дипломатите от ЕС се срещнаха в сряда с Марош Шерифович, главния преговарящ за Брекзит от страна на Европейската комисия. Те ще проведат първите си дискусии откакто британското правителство обяви плановете си да отмени едностранно някои от задълженията си за регулацията на търговията със Северна Ирландия.

Посланиците подкрепиха балансираната позиция на Комисията, която не иска да провокира Великобритания, но в същото време подготвя тежки последствия в случай, че Лондон реши да изпълни плановете си, споделиха източници, които пожелаха анонимност.

Изпълнителното звено на ЕС най-вероятно ще предложи отмяна на цялото търговско споразумение ако премиерът Борис Джонсън изпълни заплахата си да гласува законодателство, с което едностранно да отмени части от протокола за Северна Ирландия. Окончателното решение за детайлите и срока на ответните действия ще трябва да получи одобрението на страните членки.

Дотогава позицията на ЕС е да поддържа спокоен и постепенен подход и да предприеме ответни действия само ако Лондон предприеме пръв определени стъпки. Източниците отбелязаха, че приемането на законодателство във Великобритания ще отнеме месеци преди да бъде одобрено.

Лондон планира да представи законопроект за гласуване в рамките на следващите няколко седмици. Външният министър Лиз Тръс заяви във вторник, че Великобритания предпочита да постигне договорено решение, но ситуацията в Северна Ирландия задължава Великобритания да действа.

Страните членки дадоха знак на срещата на посланиците, че всички опции са на масата. Те включват преразглеждане на търговското споразумение между ЕС и Великобритания, което беше постигнато с много усилия и подписано на 30 декември 2020г, за да позволи свободна търговия без мита.

На срещата Германия призова за гъвкав отговор спрямо действията на Великобритания, водени от доктрината на военния алианс на НАТО за посрещане на предизвикателства с пропорционална реакция, каза служител.

Редица държави членки, включително и Полша, изразиха разочарование и раздразнение спрямо позицията на Великобритания, която идва в момент, когато е важно да се демонстрира европейска солидарност заради войната в Украйна.

Тръс каза на законодателите по-рано тази седмица, че Лондон трябва да действа, защото Споразумението от Белфаст е „поставено на кантар“, позовавайки се на споразумението от 1998 г., което възстанови мира в Северна Ирландия след десетилетия на насилие.

Правителството на Джонсън е разочаровано, че подписаното от него споразумение създаде митническа граница между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство, което затруднява търговията и допринася за колапса на децентрализираното правителство в региона.

Комисията каза на дипломатите, че е готова да свика заседание на Съвместния комитет ЕС-Обединеното кралство, поискано от Тръс, но само ако служителите на Обединеното кралство са готови да обсъдят начини за по-добро прилагане на протокола за Северна Ирландия.