Борис Джонсън планира да съкрати до 90 000 държавни служители

Премиерът инструктира министрите да намалят числеността на персонала във ведомствата си, за да съкратят държавните разходи

20:30 | 13 май 2022
Обновен: 21:43 | 13 май 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Reuters
Снимка Reuters

Борис Джонсън изложи планове за съкращаване на до 90 000 държавни служители - еквивалентно на една пета от Уайтхол - с цел намаляване на държавните разходи на Обединеното кралство, предава Financial Times.

Премиерът каза на министрите от кабинета си да намалят броя на служителите във ведомствата по време на гостуване в Стоук он Трент в четвъртък.

Джонсън каза пред Daily Mail, че намаляването на броя на служителите в Уайтхол ще генерира спестявания, които биха могли да бъдат използвани в помощ на гражданите. „Трябва да намалим разходите на правителството, за да намалим разходите за живот“, каза той.

„Всеки паунд, който правителството взема от данъкоплатците би могъл да бъде похарчен за техните приоритети и живот.

През последните години държавната служба нарасна с около 25%, за да се справи с оперативната сложност на Brexit и след това на пандемията от коронавирус и достигна около половин милион души. Ръстът е особено осезаем в Лондон, въпреки обещанията на министрите да изместят държавните служители от столицата.

Джонсън нареди на министрите да изготвят предложения за съкращаване на работни места в своите ведомства в рамките на един месец.

„Премиерът и министрите са ясни, че държавната служба върши изключителна работа, като служи на обществото и стимулира напредъка по приоритетите на правителството“, каза говорител на правителството. „Но когато хората и бизнеса в цялата страна са изправени пред нарастващи разходи, обществеността с право очаква тяхното правителство да даде пример и да работи възможно най-ефективно.“

Financial Times разкри през декември, че правителството е изготвило планове за намаляване на размера на държавната служба с 49 000 души, което ще я върне до на нивото отпреди пандемията.

По това време тези съкращения трябваше да бъдат насочени към „броя на държавните служители извън първа линия“, с изключение на оперативните роли като експлоатация на затворите и изплащане на социални помощи.

Новият план за съкращаване на 90 000 работни места ще върне размера на Уайтхол до нивото му преди гласуването за Брекзит през 2016 г. и ще спести около 3,5 милиарда британски лири годишно.

Джейкъб Рийс-Мог, министър на ефикасността, каза пред програмата на BBC Radio 4 Today, че двата проблема със Brexit и коронавируса сега „избледняват“.

Той заяви, че всеки отдел ще излезе със свои предложения. „Имаме нужда от по-малко хора в държавната служба, всеки отдел ще отговаря за отделянето на своите ресурси“, каза той.

Министърът отделно заяви пред Sky News, че правителството е длъжно да харчи правилно парите на данъкоплатците.

„Става въпрос за правене на нещата както трябва. Става дума за ефективно управление и признаване, че всяка стотинка, която вземаме от данъци идва от хората, които работят усилено."

Рийз-Мог описа идеята за 90 000 съкращения като „реалистична, но относително неамбициозна“. Той каза, че най-лесният начин за намаляване на персонала е да се замрази набирането, като се има предвид, че до 38 000 държавни служители напускат Уайтхол всяка година.

Но Майк Кланси, генерален секретар на профсъюза Prospect, описа предложенията като „възмутителен акт на вандализъм“ спрямо британските обществени услуги.

„Тези съкращения на работни места идват на фона на значителни реални съкращения на заплатите“, каза той. „Големите съкращения на обществените услуги от 2010 г. насам често се оказват скъпа грешка. Тези предложения рискуват да удвоят грешката."

Синдикатът на държавните служители описа съобщението като „или поредната PR стъпка за генериране на заглавия по медиите, или безразсъдно унищожаване на обществените услуги“.