Галъп: Балотажът на президентските избори у нас е с непредвидим изход

Декларативната подкрепа дава предимство на ген. Румен Радев

13:23 | 14 октомври 2016
Обновен: 13:24 | 14 октомври 2016
Снимка: Velko Angelov/Bloomberg
Снимка: Velko Angelov/Bloomberg

Цецка Цачева води с 19,2% пред Румен Радев, който събира подкрепа от 15,1%. Това показват данните от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл болкан" сред 998 души, проведено от 4 до 12 октомври, предаде Dnes.bg.

Според заявените електорални нагласи към настоящия момент се очертава балотаж. От решаващо значение обаче ще бъде поведението на ДПС, казват социолозите. Гласовете, които движението би следвало да може да мобилизира, са около 6% от всички имащи право на глас.

Вотът ще зависи от много неизвестни, включително спорната формулировка, че изборите са задължителни, въздействието на референдума, опцията "не подкрепям никого" и т.н., коментират социолозите.

Трети в подреждането се очертава да е Красимир Каракачанов (7,2%). Темите на обществото в момента са в синхрон с неговата кампания. Трудно е да се предвиди дали и какъв електорален "бонус" ще донесе обединението на трите субекта НФСБ, "Атака" и ВМРО, посочват анализаторите.

С близки стойности от около 5% е заявената подкрепа за Трайчо Трайков, Ивайло Калфин и Веселин Марешки. В хода на кампанията ще се разбере точната им подредба.

Предстои също да се установи дали и доколко появата на кандидатурата на Цачева мобилизира допълнително привърженици на Радев или Трайков. Вотът за Марешки е трудно познаваема величина и би могъл да носи изненади, смятат от "Галъп".

Татяна Дончева също показва чувствителна подкрепа от 2,7% на база всички, имащи право на глас. Засега Пламен Орешарски не показва осезаеми резултати. Това обаче може да се промени, ако ДПС застане зад него.

Сред останалите кандидати засега не се открояват чувствителни дялове.

Към момента делът на онези, които ще отидат да гласуват, но ще изберат опцията "не подкрепям никого", е труден за определяне и може да бъде калкулиран на около 4% от всички имащи право на глас в България. Това обаче е хипотетична величина, коментират социолозите.

Около една пета са пълнолетните българи, които нямат решение дали и как ще участват на изборите за президент, сред тях са и основната част от привържениците на ДПС. Около една десета от българите изрично заявяват, че няма да гласуват, но величината на реално негласувалите в крайна сметка, закономерно, ще бъде по-висока.

Хипотетичен втори тур между Цецка Цачева и Румен Радев е с непредсказуем финал и е трудно да се предвиди победител към настоящия момент, защото разликата е минимална. Радев се ползва с декларативната подкрепа на 29,6%, а Цачева – на 26,4%. Данните отразяват хипoтетична ситуация, затова могат да служат само като ориентир, уточняват от "Галъп".

Трудно предвидимо е на този етап как ще агитират партиите за балотажа, какво ще направи ДПС и т.н. Посоченият балотаж не е предпоставен, а най-възможният към днешния ден, заключават от агенцията.

Изследването е проведено чрез преки полустандартизирани интервюта "лице в лице". То е възложено, финансирано и проведено като част от собствена изследователска програма и е представително за пълнолетното население, което трайно пребивава в страната. Данните не са прогноза за президентските избори и показват само моментните нагласи, както са декларирани от респондентите.