Корупцията в държавните институции - най-големият проблем пред бизнеса у нас

Това показват резултатите от проучване на БТПП

12:28 | 7 октомври 2016
Обновен: 12:30 | 7 октомври 2016
Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News
Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Корупцията в рамките на държавните институции е най-големият проблем пред бизнеса и инвестициите у нас, заключва проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Проучването е проведено по електронен път в края на септември.

46% от фирмите у нас са признали, че им е бил оказван корупционен натиск. В същото време 80% от анкетираните казват, че корупцията се явява пречка за тях, а за всяка пета фирма корупционните практики не представляват проблем. Според 96% от фирмите най-много корупция има у нас в държавната и в общинската администрация. Едва 4 на сто посочват, че най-голяма е корупцията в неправителствения сектор.

„Според нашите наблюдения на най-високо равнище корупцията не е ежедневна практика, но второ и трето ниво е каналът за отправяне на подобен род предложения”, посочи председателят на БТПП Цветан  Симеонов, цитиран от Investor.bg.

Винаги, когато нещата зависят от администрацията, се получават ексцесии и колкото повече законът дава на чиновника да каже „да” или „не” без ясни правила, има база за корупция, добави той.

С най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки. Според Симеонов лошото законодателство води до такъв голям процент, тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителят.

Бизнесът е категоричен, че ще настоява всичко да става по електронен път, а администрацията само да проверява дали данните са верни.

От вчера на сайта на БТПП има раздел за подаване на сигнали за корупция.