Германия ще финансира проекти на BMW и Airbus, за да ускори зеления преход

Икономическият министър е загърбил търканията с автомобилната индустрия относно целите за климата

18:30 | 20 януари 2022
Обновен: 19:14 | 20 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският икономически министър Роберт Хабек е започнал кампания за привличане на големи индустриални компании регионални лидери, а правителството се опитва да ускори плана си да намали емисиите и постигне на пръв поглед невъзможните климатични цели, предава Bloomberg.  

Хабек е посетил завод на BMW AG в Мюнхен в четвъртък след като е бил и в завода на Airbus SE в Хамбург два дни по-рано. Тези спирки подчертават, че намаляването на транспортните емисии ще бъде едно от най-големите предизвикателства пред новото коалиционно правителство на Германия.

Преди седмица Хабек заяви, че страната трябва да утрои скоростта на намаляването на емисиите си, за да трансформира най-голямата европейска икономика в климатично неутрална държава до 2045 г. Сега един от ръководителите на германската партия на зелените се опитва да загърби търканията с автомобилната индустрия относно целите за климата.

„Оставихме период на несъгласие зад нас“, каза Хабек в четвъртък на пресконференция на завода на BMW в Мюнхен, визирайки първоначалната сдържаност на германския автомобилен производител да премине към електрически превозни средства и да се откаже от двигателите с вътрешно горене. "Сега работим по едни и същи цели."

Миналата година Европейският съюз предложи ефективна забрана за продажба на нови бензинови и дизелови автомобили от 2035 г., което внесе елемент на спешност в пускането на електрически модели на автомобилните производители на континента, включително Volkswagen AG, Daimler AG и BMW, струващи десетки милиарди евро.

Автомобилните производители искат Германия драстично да разшири инфраструктурата, за да подпомогне прехода към електрически превозни средства. Новото германско правителство заяви, че иска до 2030 година да има обществени точки за зареждане, като повечето от тях трябва да бъдат точки за бързо зареждане. В момента в Германия има малко над 50 000 обществени зарядни станции и само 7 700 от тях са за бързо зареждане.

Тристранната коалиция от лявоцентристки социалдемократи, зелени и настроените в подкрепа на бизнеса либерали планира да има поне 15 милиона изцяло електрически превозни средства по пътищата на Германия до края на десетилетието. Досега обаче техният брой е само 670 000, което представлява малко над 1% от автопарка на страната.

По време на посещението си в завода на Airbus беше посрещнат от подобни искания – правителството да отпусне повече средства за енергийния преход.

Airbus иска Герания да финансира разработването на самолети задвижвани от водород и това е било напомнено на Хабек от ръководителя на изследователския център на самолетната компания. Министърът е обещал да ускори процеса на одобрение и лобира за проекта в Брюксел.

Дори да бъдат инвестирани милиарди, може да отнеме много години преди визията за самолети, които не отделят въглеродни емисии да се превърне в реалност. До 2025 Airbus иска да реши кои въглеродни технологии са най-обещаващи за допълнителна разработка. Първият самолет задвижван от водород би трябвало да полети 10 години по-късно.  

Първата спирка на Хабек в четвъртък беше срещата в Мюнхен с премиера на Бавария Маркус Зьодер, водеща фигура в опозиционния консервативен съюз на Германия.

Хабек е подчертал широкия план на правителството да премине от зависимостта от газ към използване на чист водород, както и да разшири употребата на възобновяеми енергийни източници като вятър и слънчева енергия. Той също така е подчертал федералния тласък за ускоряване на програмите за вятърна енергия в провинции, включително Бавария, където държавните разпоредби блокираха разширяването му.

Министърът е обявил, че правителството има огромно желание да се премине към водород и това е следващото голямо предизвикателство пред страната.