Полша разклати отношенията с Вашингтон като прие закон за медиите

Властите твърдят, че правилата ще попречат на руски и китайски компании да придобият полски медии

18:52 | 17 декември 2021
Обновен: 18:54 | 17 декември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Полският парламент неочаквано одобри медиен закон, който цели да принуди Discovery Inc. да продаде по-голяма част от местния си филиал, което подкопава бизнес и политическите отношения между Варшава и Вашингтон, предава Bloomberg. Съдбата на спорния закон вече е в ръцете на президента Анджей Дуда, който смяташе да наложи вето върху закона. В продължение на месеци американското правителство оказваше натиск върху управляващата партия на Закона и справедливостта да отмени проектозакона, който според Вашингтон вреди на бизнес нагласите и ограничава свободата на медиите.

Изненадващо законодателите се върнаха към замразения законопроект и го одобриха в петък, след което го изпратиха на Дуда. Ако бъде ратифициран от президента, Discovery ще трябва да продаде над 50% от дела си в TVN, най-популярната телевизия в страната. Правителството отдавна се опитва да намали влиянието на американския гигант и обвинява отдела за критичното отразяване на чуждестранната собственост.

„Резултатът от петъчното изненадващо гласуване в полския парламент трябва да буди сериозни опасения за всякакви корпоративни инвестиции в Полша и за всеки, който се интересува от демокрацията и свободата на медиите,“ се казва в изявление на Discovery. “Полша рискува пряко да подкопае ценностите, които свързват страната с Европа и да изтръгне основите на американско-полските отношения.”

Базираната в Силвър спринг, Мериленд компанията призова Дуда да наложи вето върху проектозакона. Офисът на президента разполага с 3 седмици да прецени какво да прави със законопроекта, но оттам не коментираха въпроса.

„САЩ са изключително разочаровани от днешното приемане на медийния закон“, пише Би Алиу, постоянен пратеник на американското посолство във Варшава в Twitter. “Очакваме полския президент Дуда да действия в съответствие с предходните декларации и да използва своята власт, за да предпази свободата на словото и бизнеса.”

Опозиционните политици казват, че депутатите от Право и справедливост изненадващо са се върнали към проектозакона, който е бил замразен, когато е станало ясно, че Дуда е готов да наложи вето върху него, за да отнеме вниманието върху други вътрешнополитически въпроси, като високата инфлация и обвиненията в корупция.

Минути преди вота, Полша обяви, че сметките за ток на домакинствата ще поскъпнат с 24% през следващата година, а тези за газ – с 54%, а икономистите предупредиха, че това допълнително ще увеличи инфлацията, която е на ниво от 7,8% и достига 20-годишен връх.

Националистическото правителство на Полша многократно е обвинявано от западните си партньори, че подкопава демократичните ценности и върховенството на закона, заяви. В отговор на критиките, говорител на властите заяви, че правилата са необходими, за да бъде предпазена страната от евентуално придобиване на медии от руски и китайски компании.

Притежаваният от Discovery новинарски канал TVN24 трябваше да изчака 2 години преди полският медиен регулатор, в който членуват основно членове на управляващата партия е удължил разрешителното на канала преди да изтече през септември.