Тестове показват, че лекарството с антитела на GSK е ефективно срещу Омикрон

Изпитванията са били направени върху всички известни 37 мутации на шиповия протеин

18:45 | 7 декември 2021
Обновен: 19:09 | 7 декември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Лекарството с моноклонални антитела, известно като сотровимаб (sotrovimab) на GlaxoSmithKline Plc срещу Covid-19  показва ефективност срещу всички мутации на новия щам на вируса Омикрон, показват резултати от проучвания. Тестовете са направени по процедура ин-витро чрез псевдо-вирус, който имитира вируса и показват, че препаратът наречен сотровимаб може да се бори с всички мутации на шиповия протеин на щама, а не само с осовните мутации. Тестовете са включвали всички известни до сега 37 мутации на шиповия протеин, предава Bloomberg.

Акциите на Vir Biotechnology Inc., един от разработчиците на лекарството поскъпнаха с до 7,4% преди отваряне на търговията. Акциите на Glaxo добавиха 0.5% в Лондон след като проучване показа, че ваксината на британския производител на лекарства, която той разработва съвместно с Medicago Inc. е показала ефикасност срещу няколко варианта на Covid.

Учените по света все още не са сигурни дали Омикрон избягва защитата на съществуващите терапии и ваксини и в каква степен. Многото мутации на щама, особено на шиповия му протеин, към който се насочват повечето терапии предизвикаха опасения по целия свят, включително и на капиталовите пазари.

„Уверени сме, че сотровимаб  ще продължи да осигурява значителни ползи в ранното лечение на пациенти, които искат да избегнат най-тежките последици от Covid-19,” каза изпълнителният директор на Vir Дордж Скангос.

По време на клиничните изпитвания сотровимаб  е намалил риска от хоспитализация и смърт при хора с леки до средни симптоми на Covid до 79%. Този месец, лекарството получи одобрение от британските регулатори.

Партньорът на GlaxoSmithKline Vir Biotechnology е провел проучвания в реална среда, които показват трикратно понижение в способността на сотровимаб  да неутрализира омикрон. Но това все още би трябвало да значи значително ниво на ефикасност срещу варианта. Особено ако бъде прилаган с по-голяма концентрация, ако това е необходимо.

Резултатите от проучванията показват по време на проучвания направени от, но въпреки Продължаваме да очакваме понижение на активността на сотровимаб , както и на препарата на AstraZeneca AZD7442, но те ще бъдат по-малки от терапиите на Eli Lilly-AbCellera и на Roche-Regeneron. Glaxo вече има поръчки за  750,000 дози от различни правителства, които могат да донесат на компанията 1.5 милиарда долара.

Миналата седмица от компанията заявиха, че лекарството е ефикасно срещу основните мутации на Омикрон, но последните тестове показват, че то работи срещу всички мутации на щама.

Инжектираните антитела са един от инструментите за борба с Covid, но може да са жизненоважни за хората с отслабена имунна система, които не могат да създадат адекватен имунен отговор от ваксините и този тип терапия ще им помогне да намалят ефектите на вируса.