118 млрд. евро заплашват италианските банки заради финансова неустойчивост на строителни компании

Три от шесте лидерски италиански строителни компании са в практическа несъстоятелност или процес на договаряне с кредитори

17:04 | 28 октомври 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Пред италианските банки възниква заплаха за 102 млрд. евро в един от най-нестабилните периоди за икономиката на страната. Банките са отпуснали огромен капитал на строителни компании в затруднение, става ясно от данни на Италианската централна банка. Три от шесте лидерски италиански строителни компании са в практическа несъстоятелност или процес на договаряне с кредитори. Именно строителният сектор е с най-много фирми в Италия, чиито плащания са спрени, пише Investor.bg.

Затрудненото положение на италианските банки е свързано с влиянието на растящата доходност по италианските държавни ценни книжа върху капиталовите равнища. Възникнали са и лоши кредити на стойност 260 млрд. Евро, чието равнище де факто е най-високото в ЕС от периода на последната финансова криза. На общия фон на кредити в обсега на италианските банки, надхвърлящи два трилиона евро, неустойчивостта на строителните фирми настъпва в твърде волатилен етап и въпреки това не се дава прогноза за генерален риск.

Още по темата прочетете в Investor.bg.