Китай нареди проверки на електрическите коли

Емили Чанг, Bloomberg Technology, за последното около Huawei, Google и нужните проверки в Китай на електрическите коли

10:30 | 18 юни 2019
Обновен: 18:51 | 4 юни 2020
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Емили Чанг, Bloomberg, коментира от Сан Франциско водещите технологични новини.

Huawei излезе с лоша прогноза за продажбите си на смартфони, докато компанията остава в черния списък на президента Тръмп. Bloomberg научи, че китайската компания е готова за спад от до 60% на международните си доставки на телефони. Основателят на Huawei Жън Джънфей очаква американските санкции да съкратят печалбата с около 30 млрд. долара в следващите две години. Според съобщения компанията също така проучва изтеглянето от пазара на последния си смартфон Honor 20.

Междувременно Google назначи нов регионален ръководител за Китай на фона на нарастващото търговско напрежение със САЩ. Стенли Чен, преди това генерален мениджър на Google в Тайван в продължение на 8 години, ще вземе под управлението си със седалище в Шанхай оперативните дейности в страната. Google изкарва около 15% от годишния си приход от Азиатско-тихоокеанския регион, макар компанията да изтегли своята търсачка от континентален Китай през 2010.

Китай нареди на автопроизводителите да извършват проверки на електрическите коли след като няколко, произведени от Tesla и китайската NIO се възпламениха. В изявление от понеделник министерството по промишлеността и технологиите на Китай каза, че компаниите трябва да проверяват за възможни рискове за безопасността на батерийните кутии, хидроизолационна защита и бордовите зарядни устройства. Автомобилните производители ще трябва да представят заключенията си до края на октомври.