Христо Иванов подаде оставка

Лидерът на РБ Радан Кънев се заяви като опозиционен депутат минути след гласуване на компромисен текст за съдебната реформа

15:13 | 9 декември 2015
Автор: Димитър Баларев
Христо Иванов. снимка: МС
Христо Иванов. снимка: МС

Министърът на правосъдието Христо Иванов подаде оставка, а лидерът на РБ Радан Кънев свали доверието си от правителството в лично качество.

Това стана след като парламентът гласува ревизиран вариант на промените в Конституцията, отнасящ се до разделянето на Висшия съдебен съвет.

Той коментира, че е взел това решение още в първия си ден като министър. „Въпреки, че днес е ден, в който ще бъдат направени важни стъпки в посока на върховенството на правото, сега с това гласуване, стана символична стъпка към съмнението, че в България все повече може да се говори за върховенството на главния прокурор. Аз, с голямо облекчение мога да заявя, че вече няма да продължа да упражнявам правомощията на министър на правосъдието”, заяви той от парламентарната трибуна.

Премиерът Бойко Борисов е приел оставката след среща с Иванов и е посочил, че министър на правосъдието ще бъде предложен на Народното събрание за избиране след консултации между партиите в коалицията.

В текста, който променя основна част от проекта, предложен от министъра, се дава възможност за по-голямо политическо представителство в съдийската квота, а в т. нар. прокурорска колегия, квотата на прокурорите и следователите е по-голяма от тази на избраните от парламента.

Иванов, който бе единственият представител на правителството в парламента по време на гласуването, напусна залата след гласуването на текста. Преди гласуването той призова да се изравнят квотите в прокурорската колегия, тъй като в момента главният прокурор е изключително овластен и това е начинът да се въведе отчетност.

Парламентът гласува освен текста за разделяне на ВСС и промяна, отнасяща се до изслушването на главния прокурор от парламента.

По-рано отпаднаха ключови елементи от предложението на Иванов, който се ползва с подкрепата на РБ, включително явното гласуване във ВСС и намаляването на мандата му.

Председателят на РБ Радан Кънев оттегли подкрепата си от правителството на Бойко Борисов. По-рано той заяви, че това гласуване се отнася до доверието в управляващото мнозинство. "В момента, в който партията мандатоносител ГЕРБ се отметна от подписа си, забележете, не говоря за ДПС, говоря за партията ГЕРБ, се отметна от подписа си под този компромис, аз няма как да бъда в едно мнозинство с хора, които са ме излъгали", заяви той.

В парламента Кънев обяви, че вече е опозиционен депутат и е уведомил Борисов за решението си, като оттеглянето му било лично негово решение и не ангажира с него цялата парламентарна група на Реформаторския блок.

Според съпредседателя на РБ предстои политическо решение, както на ДСБ (партията, която оглавява), така и на Реформаторския бло за възможността и други министри на РБ да подадат оставка.

Оттеглям подкрепата си за правителството и подавам оставка като председател на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения, заяви и депутатът от РБ Гроздан Караджов.