Как се развива IT секторът в България?

Петър Статев, ИКТ Клъстер, в Бизнес старт

10:28 | 14 май 2018
Bloomberg TV Bulgaria
Bloomberg TV Bulgaria

Високотехнологичният сектор в България се развива много добре. Средните заплати в страната все още са по-ниски в сравнение с тези в западните страни, което дава конкурентно предимство на българските фирми. Това мнение изказа Петър Статев, ИКТ Клъстер, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов. Той разкри защо компаниите от IT сектора предоставят най-големите възнаграждения в България и какви предизвикателства имат фирмите от бранша.

„Всички ние от индустрията и медиите работим, за да повлияем на решенията и на родителите при влизане в средното образование и какъв ще е техният избор за житейски път. Все още малко деца избират да учат дисциплини, свързани с природни науки, а това е основата за осигуряване на по нататъшно развитие в IT компании. Именно с тези науки се създава специфичната способността да се мисли и анализира, от която има огромна необходимост“.

Петър Статев сподели още, че има частично реализирана идея специалисти от IT сектора да посещават средните професионални училища, но липсва повече фокус върху развитието им. Изключително добър пример за това бил скандалът със съдбата на двете професионални гимназии под шапката на ТУ. „Те са сред най-добрите професионални училища в България заради уникалния си метод на обучение. Този метод трябва да бъде разширяван, а не променян или трансформиран. Именно в този тип училища се създава гръбнакът на високотехнологичната индустрия“.

Какво още сподели той за кадрите и нуждите на високотехнологичния бизнес в България, както и за Smart Factory Hub може да видите в целия видео материал.