Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Печалбите в автомобилостроенето ще са в софтуера и това е добра новина за България

арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България, БРАИТ и на Next.e.GO България, „Светът е бизнес“, 15.10.2021

21:02 | 15 октомври 2021
Автор: Веселин Николов

Електрическите автомобили са бъдещето на автомобилостроенето. Електрическите автомобили ще стават все по-достъпни, пътуването с тях ще е все по-евтино, като пътуването с личен електромобил ще бъде по-евтино от ползването на градския транспорт. Това каза арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България, БРАИТ и на Next.e.GO България, в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков

Компанията e.GO е основана в Германия и вече има произведени над хиляда автомобила и изминати над милион километра. В момента се изгражда завод в Ловеч, който ще бъде първият завод с нулеви емисии на въглероден диоксид, каза Станиславов. 

Преходът от двигателни с вътрешно горене към електромобили ще се случи много бързо, защото всеки един производител ще предлага такива автомобили във всеки един сегмент. Първоначалният разход за покупка на електрически автомобили сега може да е по-висок, но когато се калкулират разходите в дългосрочен план, се вижда, че тези автомобили са по-изгодни. Жизненият цикъл на един такъв автомобил е по-дълъг, посочи Станиславов.

„Последния месец продажбите на Tesla Model 3 в Германия са с 40 по-малко от тези на VW Golf. Това означава, че скоро Tesla  ще измести VW Golf като най-продаван автомобил в страната“.

За електромобилите и особено за автономните такива софтуерът ще е много важен. Според Станиславов България може да извлече сериозни ползи от това, заради развитата си ИТ индустрия.

„Все още в България няма разработена стратегия за създаване на минимален брой станции, които да позволяват по-дълги пътувания с електрически автомобили“, каза Станиславов.  

България е малка държава с не толкова голяма пътна мрежа и създаването на такава система няма да толкова трудно. Според мен това е работа на държава, защото строителството на една зарядна станция е приравнено на това на една бензиностанции или хотел. Създаването на такава базова инфраструктура трябва да бъде инициирано от държавата, а вече локалните мрежи трябва да се правят от бизнеса. 

Целия разговор гледайте във видеото.