Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Имотният пазар в момента е силен като през 2005-2008 г.

Страхил Иванов, основател на агенция за недвижими имоти „Явлена“, „Светът е бизнес“, 22.06.21

20:30 | 22 юни 2021
Обновен: 16:05 | 23 юни 2021
Автор: Петър Стоянов

Пазарът на недвижимости е топ тема на много места по света. България не изостава от тези тенденции.

„Пазарът е изключително силен. Много напомня на силата на пазара 2005-2008 г. Даже имаме градове, райони и сектори, при които имаме превишаване на интереса по отношение на купувачите“, казва Стахил Иванов, основател на агенция за недвижими имоти „Явлена“, в гостуването си на Ивайло Лаков в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„За първото тримесечие на тази година имаме средно между 10 и 30% покачване на броя на сделките, като това е не само спрямо първо тримесечие на 2020 г., а и спрямо 2019 г.“

Лидерът в България е Пловдив, където има 34% ръст на броя на сделките. 27% е покачването в София. Изключение от правилото е Варна, където стъпката нагоре е само 1%, но над 11% е ръстът за цялата страна в сравнение с 2019г.

Кой е фундаментът, който стои за този бум на пазара, въпреки очакванията в началото на пандемията за консервативен подход на инвеститорите в имоти? Експертът смята, че важна роля в случая е изиграла политиката на банките и увеличените отрицателни лихви и такси върху по-големи суми по банковите сметки.

„Не е задължително всички хора да тръгнат в посока към търсене на имоти, достатъчно е 10-15% от големите вложители. Даже не говорим за нулева, а за много-много отрицателна лихва да си поддържаш парите в една банка. И хората си казват: дали не е по-добре да отида на 3-4% годишна доходност при имотите“, посочва Иванов.

Засиленият интерес към инвестициите в имотите обаче не е само българска тенденция, както вече споменахме. Тя е реалност и в Западна Европа, в САЩ, в Нова Зеландия, казва специалистът - според него защото хората нямат доверие във вложените пари, особено при говоренето за силна инфлация.

Заради инфлацията и покачването на цените на суровините ще имаме повишаване и на себестойността на продукта на строителството, посочва още Страхил Иванов, като дава пример с вече наличния според него ръст до 50% на цената на сглобяемите къщи при някои доставчици в България.

На този фон изключително трудно може да се хване ръста на цените, с оглед на динамиката им. Що се отнася до цените на имотите в София обаче, по мнение на мениджърите на Явлена, те са се покачили с над 20% само от началото на 2021 г. насам на база на регистрираните сделки във фирмата.

„В момента хората се самонавиват. Ще дам елементарен пример. Аз искам да си купя апартамент, защото съм чул, че в момента има много апартаменти и това е мястото, в което да вложа своите средства. Правя 5 или 10 огледа. Мисля една седмица, за да взема информирано решение кой точно имот да купя, и... от тези 5 имота 3 са продадени. Какво става с моето желание да купя? Аз вече бързам.“

Описаното надбягване между хората да купят е един от основните фактори за ръст на цените. На въпрос дали няма да станем свидетели скоро на прегряване, Страхил Иванов посочва, че прегряването на пазара на имоти се случва, когато цените нелогично се повишат и разликата между възнагражденията на хората и стойността на недвижимостите стане осезаема, т.е. потребителите не могат да си позволят да купуват. Специалистът смята обаче,  че възнагражденията в големите градове се покачват и все още имаме баланс в това отношение. Той посочва, че преди всичко се купуват жилищни имоти, апартаменти, къщи в околностите на София и земя, на която може да се построят имоти.

Доходността от инвестицията в апартамент трябва да се смята в рамките на 3-5% в момента, но Иванов напомня, че тя е свързана и с разходи: комисионни, данъци и такси, поддръжка на имота, рискове от незаетост, обезценяване на обзавеждане и оборудване, поради което е по-реално да се говори за 2-4%.

„Има огромен резерв от недвижими имоти, от 25-35% незаети имоти в цялата страна.“

Страхил Иванов обаче предупреждава и че при тази инвестиция има риск: „Не някой, а много хора ще си изпатят, при положение, че се получи срив или дори само задържане на пазара. Ако безработицата се увеличи, тогава хората няма да могат да си изплащат кредитите по отношение на ипотечно финансиране.“ Той съветва купувачите да са песимисти и да взимат информирано решение.

Вижте още интересна информация за имотния пазар в България във видеото, включително по отношение на тенденциите при сглобяемите къщи, редовите къщи, влиянието на връщащите се от чужбина българи, сравнението на цените между България и други държави, ваканционните имоти и др.

Повече видео от „Светът е бизнес“ може да намерите тук.