Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България рязко трябва да поеме по пътя, който избра преди 15 г. с членството в НАТО и ЕС

Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на икономиката и външните работи, "Светът е бизнес", 07.05.2021 

21:02 | 7 май 2021
Обновен: 09:14 | 8 май 2021
Автор: Димитър Баларев

Ние досега се опитвахме да лавираме във външнополитическите ни отношения и се опитвахме да бъдем приятели с всички, но това вече не е възможно. Светът се намира в нова студена война и отново Европа е нейната арена. Това заяви Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на икономиката и външните работи, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Това сериозно изостряне на отношения между Запада и Изтока определено дава шанс на България рязко да застане зад това, което каза още преди 15 години - че ние сме страна членка на НАТО и ЕС и няма как да бъдем приятели с всички".

"Разбира се, това ще донесе със себе си икономически последствия", коментира Керемедчиев, пояснявайки, че изборът, който направи целокупният български народ преди 15 години е пределно ясен.

"България ще има и други сблъсъци с Русия на своята територия; ще има дипломатическо напрежение и повишен интерес от страна на руските служби по отношение на процесите на наша територия. Определено отношенията между София и Москва ще вървят в посока влошаване през следващите години".

Според бившия заместник-министър на икономиката и външните работи страните от Г-7 имат отново значително синхронизирана позиция, която все повече ще прераства в силен фронт срещу Русия и Китай. 

"Очаквам тази вълна от съпричастност и подкрепа да се превърне в реални действия - руските дипломатически мисии в Европа и в другите държави от  Г-7 ще намаляват;  експулсирането на дипломати ще продължава".

Милен Керемедчиев прогнозира, че след септемврийския вот в първата европейска икономика ще станем свидетели на една много по-рязка Германия, отколкото преди. 

"Както вътрешнополитическия, така и външнополитическият натиск върху "Северен поток 2 " нараства по простата причина, че политическите интереси надделяват върху икономическия разум".

Според госта това не важи единствено за "Северен поток 2", но и за всички други големи големи икономически и енергийни проекти на Стария континент.

"Замразяването на търговското споразумение с Китай определено е в ущърб и за Брюксел, и за Пекин. Оттук насетне много трудно ще можем да говорим за икономически отношенията с Русия и Китай".

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук