Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Инфлацията и възходящият тренд при суровините бяха задвижени от възстановяването на икономиката

Преслав Райков, финансов анализатор, "Светът е бизнес", 29.04.2021

21:02 | 29 април 2021
Автор: Александра Попова

Инфлацията и възходящият тренд при суровините бяха задвижени от възстановяването на икономиката. Това заяви Преслав Райков, финансов анализатор, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Основно инфлацията се завръща по канала на суровините. Видяхме какво се случи с енергийните суровини в частност с петрола и с почти всички суровини. Много анализатори твърдят, че това е началото на нов суперцикъл в суровините. Аз не мисля, че това е текущият случай, по-скоро инфлацията беше задвижена от възстановяването на икономиката и от покупките на големите играчи, в частност Китай и Индия".

От думите на госта стана ясно, икономиката трябва да расте с контролируем темп. 

"Преди години ЕЦБ и Фед разбраха, че капиталът, инжектиран в системата в някакъв момент ще генерира по-високата инфлация. В дългосрочен мащаб тя трябва да бъде около 2%", добави още госта.

Друга тема от разговора беше свързана с бързия растеж на американската икономика.

"Американската икономика дърпа напред – рекордни са пазарите и икономическите данни. Администрацията на Байдън измина първите 100 дни. Ако трябва да оценим как икономически се представиха в тези 100 дни, имаме рекорден ръст – 24%. Ако трябва да направим сравнение с Тръмп беше 11,8%, докато при Обама ръстът беше отрицателен".

„В щатската икономика се вляха около 6 трилиона долара през фискалните и монетарни инструменти през последните 12 месеца“, каза Преслав Райков.

Финансовият анализатор коментира, че основните фактори, които се следят в момента са цените на потребителската инфлация, цените на инфлацията при производителите, както и инфлационните очаквания на пазара.

"Планът на Байдън за подкрепа на американското семейство цели да стимулира през социалната сфера това повече хора да навлизат на пазара на труда. В него е застъпена идеята за детското образование и предучилищната подготовка за децата".

Преслава Райков заяви, че акциите на Facebook скочиха с около 6,5%, като регистрираха доста добри данни в тримесечните си отчети. Основното перо беше повишените приходи от реклами, поради това че цената на рекламите се е увеличила с около 35%.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" можe да видите тук.