Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Суперлигата рано или късно ще се осъществи, но българските зрители ще трябва да плащат мач за мач

Веселин Коларов, редактор в Gol.bg, "Светът е бизнес", 21.04.2021

21:02 | 21 април 2021
Обновен: 21:46 | 21 април 2021
Автор: Димитър Баларев

В крайна сметка големите футболни клубове са тези, които генерират приходите, а не Съюзът на европейските футболни асоциации (УЕФА). Именно оттук произтича голямото разминаване и затова отборите възнамеряваха да се отцепят, за да имат по-голяма финансова стабилност и сами да управляват собственото си състезание, вместо да продължават да бъдат под егидата на УЕФА, която определя правилата, налага глоби и санкции, но същевременно печели от продажбата на билети и артикули. Това заяви Веселин Коларов, редактор в Gol.bg, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Още през 1992 г., когато форматът беше сменен с Шампионска лига, какъвто го познаваме до ден днешен, започна да се разширява пропастта между богатите и бедни отбори. Преди всеки шампион на съответната държава играеше в турнира, сега играят отбори, които завършват на трето и четвърто място в своите първенства".

"Подобни световни и европейски първенства е хубаво да бъдат "под една обща шапка", но клубовете би било добре сами да си организират първенствата. Целта беше да се създаде затворено първенство по подобие на американските като NBA, като да има 5 отбора в допълнение на 12-те, които по неясни все още критерии да имат право на класиране", посочи Веселин Коларов.

В разговора беше засегнат и въпроса защо някои елитни европейски отбори не са получили покана за участие.

"12-те сигурни участници не са по заслуги - Nottingham Forest е двукратен европейски шампион, Ajax пък е четирикратен. Tottenham и Аrsenal са в средата на Висшата лига, но пък получиха покана, тъй като са сред най-богатите клубове в света и подлежат на по-голям зрителски интерес. Европа отдавна се стреми да разшири популярността на футбола и сред американската публика - нищо чудно един ден да станем свидетели на мач между Manchester United и Real Madrid, който се играе в САЩ".

По думите на Веселин Коларов не е случайно, че Juventus, Inter и Milan, както и испанските Real Madrid и Barcelona, са сред клубовете, които най-много настояваха за осъществяването на Суперлигата - "всички участници щяха да разделят еднократен бонус от 3,5 млрд. евро, финансирани от JPMorgan".

Във връзка с липсата на германски и френски клубове в Суперлигата гостът поясни, че Bayern Munich и Borussia Dortmund категорично се разграничиха от идеята, но ако се беше осъществила, те нямаше да имат голям избор и също щяха да се присъедният. 

"PSG също категорично отказа, но там обяснението е малко по-различно - президентът на отбора e собственик на телевизия, която притежава правата за излъчване на Шампионска лига".

"Идеята се провали заради голямото недоволство най-вече от страна на феновете", коментира Веселин Коларов, допълвайки, че в крайна сметка играта съществува заради феновете и те самите не одобриха този затворен проект и дори се стигна до протест и намесата на политици като Борис Джонсън.

"Рано или късно Суперлигата ще се осъществи под една или друга форма, но след това идва притеснителният факт за начините на излъчване. Най-вероятно цените ще поскъпнат драстично и на българските фенове ще им се наложи да плащат мач за мач, както в Централна и Западна Европа".

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук