Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Турската хазна е почти празна, Ердоган ще трябва да продава сигурност срещу пари

Проф. Владимир Чуков, арабист, Светът е бизнес, 20.04.2021

21:02 | 20 април 2021
Автор: Николета Рилска

След две години предстоят президентски избори в Турция, които Реджеп Ердоган ще загуби, ако продължава да действа по същия начин. Той е заинтересован да приложи един нов принцип за попълването на хазната - да продава сигурност срещу пари. Това заяви проф. Владимир Чуков, арабист, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Чуков коментира Истанбулския канал и неговото значение, като отбеляза, че това е мегапроект, чието изпълнение ще отнеме шест години, а финансовите му измерения не са много ясни - около 10-15 млрд. долара. “Ердоган ще се опита да си набави тези огромни средства от Запада - от европейските данъкоплатци”, отбеляза арабистът.

“Истанбулският канал ще превърне Черно море в платцдарм на много силно повишено напрежение... От Москва се опасяват, че ако този канал стане факт, то членството на Украйна и Грузия в НАТО ще е много по-лесно”.

“128 млрд. долара са изчезнали от турския резерв за две години по време на управлението на зетя на Ердоган. В момента се счита, че Турция е останала с резерв не повече от 10 млрд долара”, обясни Чуков.

“На този етап е по-добре Турция да бъде по-близо до Запада, отколкото да е по-близо до Русия, особено на фона на провеждащите се преговори със съседен Иран... По-добре с Турция да продължават някакви шикалкавения, но тя да не се присъедини към този антизападен блок”.

Арабистът се спря и на напрежението в Иран. Той посочи, че паралелно на преговорите във Виена за възстановяване на ядрената сделка се водят още няколко конфронтации, включително между Иран и Израел, в Сирия, в Ирак, във водите на Персийския залив.

“В Израел по-скоро доминира мнението, че САЩ не трябва да се връщат на масата на преговорите и всичко подписано ще бъде срещу държавата Израел. Има по-малка група, която смята, че споразумението няма алтернатива, но трябва да се измени”, разказа Чуков.

“Съюзниците на САЩ се опитват да постигнат ползи от ситуацията около Иран”.

Гостът коментира и изтеглянето на САЩ от Афганистан. По негови думи това може да повтори историята от 1996 г. и талибаните да се върнат на власт.

“Движението на талибаните е много по-мощно, за да бъде сравнявано с Ислямска държава, особено в сегашното ѝ състояние”.

По отношение на възможността Русия и Китай да действат заедно срещу новата администрация във Вашингтон арабистът изрази съгласието си, отбелязвайки, че подобно нещо се е случвало и преди.

“Ако има синхронизиране на усилията на западните партньори, съвсем нормално е подобен тип отговор да дойде от двете големи страни като Русия и Китай. Случайности няма”.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.