Няма риск за финансите на държавата, но фискалният резерв е под санитарния минимум

Иванина Манчева, икономист, „Светът е бизнес“, 16.04.2021

21:14 | 16 април 2021
Обновен: 21:15 | 16 април 2021
Автор: Александра Попова

Няма риск за финансите на държавата, но фискалният резерв е под санитарния минимум и би било добре да има законови промени, които да ограничат тези безконтролни харчове. Това стана ясно от разговора с Иванина Манчева, икономист, в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

"Правителството използва фондове, които трябва да са неприкосновени като Сребърния фонд или ядрените фондове, или учителския фонд и т.н., за да финансира свои разходи, което би трябвало да се ограничи чрез Закона за публичните финанси".

"В този момент изглежда изчерпан резерва за финансиране на мерките за запазване на заетостта. След май месец правителството няма да разполага със средства да продължи тези подкрепящи заетостта мерки", обясни Иванина Манчева.

По думите на госта България при всички положения тази година ще трябва да излезе на външните пазари – въпросът е с каква сума и дали конюнктурата на външните пазари ще позволи финансиране при добри параметри. 

"Риск за финансовата стабилност на държавата на този етап няма, но съществува напрежение, което е предизвикано от прекомерни разходи, които доведоха до това средствата във фискалния резерв да спаднат под санитарния минимума. Липсата на ясни правила относно фискалния резерв създават изкушение за непрозрачно харчене или за така наречения паралелен бюджет".

Друга тема, която беше засегната е инициативата на американския министър на финансите Джанет Йелън за въвеждане на глобален минимален данък, която според Манчева ни засяга, тъй като е време да престанем да разчитаме на режима ниски данъци и евтин труд. 

"Глобалният минимален данък представлява изравняващ данък, така че компаниите в САЩ да бъдат обложени с по-висок данък, за да финансират нарасналите публични разходи там, като в същото време нямат стимул да изнасят доходите си към офшорни сметки или страни с нисък данък. Скоро в България ниските данъци няма да бъдат считани за предимство". 

От думите на госта стана ясно, че дигитализацията може да доведе до значителен ръст в икономиката, стига да не се гледа изолирано на дигиталната икономика на фона на останалите сектори.

"Ние имаме развит ИТ сектор, който продължава да расте дори и по време на пандемията. Интегрирането на ИТ сектора в българската икономика не е толкова голямо за разлика от туристическия сектор, например. Това зависи и от усилията на българското правителство да въведе електронни услуги и управление“, заяви Иванина Манчева.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.