Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Дигиталните пари са заплаха за доминацията на долара

Петко Вълков, финансист, началник "Трежъри" в Българска банка за развитие, 14.04.2021

21:02 | 14 април 2021
Автор: Николета Рилска

Дигиталните пари могат да намалят значението на долара в световната търговска и финансова система. В такъв случай курсът на зелените пари би бил поставен под много сериозен въпрос. Това заяви Петко Вълков, финансист, началник "Трежъри" в Българска банка за развитие, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Вълков обясни, че въвеждането на дигитални валути ще позволи изпълнението на трансакции между две държави, заобикаляйки долара. Той даде за пример Китай и Иран като страни, които могат да се възползват от подобна опция, тъй като така ще избегнат всички санкции. “Русия също участва много сериозно в оптите за намаляване на значението на долара”, изтъкна Вълков.

“Ключов момент, който ще определи бъдещето на дигиталните валути, е, че при биткойн например имаме пълна анонимност на трансакциите, докато при цифровите валути е точно обратното - издателят по всяко време и винаги ще знае кой какво има и за какво е похарчил своите пари”.

По думите на госта Китай неслучайно е първата държава, която тръгва по този път. Според него обаче примерът на страната няма да е показателен за целия свят.

“Разплащанията с дигитални валути ще са още по-бързи, трансакционните разходи още по-ниски. Получателят обаче трябва да предоставя информацията на трети страни. Предстои да се види дали обществото е готово да приеме това”.

“Новите цифрови валути са програмируеми - те ще могат да бъдат с краен срок, да се харчат само за определени неща”, обясни още гостът.

“Цената на дигиталните пари ще е равна на цената на обикновените пари”.

Вълков коментира и листването на Coinbase в Nasdaq, което повиши цената на биткойн до рекорд.

Той отбеляза, че целта на листването е налагането на биткойн и въобще на цифровите валути в обществото. Според него обаче целта крие и своите рискове, включително, че приложението на биткойн не е свързано с тази борса.

“Листването е залог за бъдещето на криптоактивите, но този залог не е безрисков”.

Експертът прогногнозира, че е вероятно на частните компании да се позволи да имат свои токени, които ще се разменят срещу валута и ще се използват за плащане на определени услуги в семейството на издателя.

Целия коментар вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.