Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Основният структурен проблем на българската икономика - създаване на висока добавена стойност

Лъчезар Богданов, главен икономист в Институт за пазарна икономика, Светът е бизнес, 25.02.2021

21:13 | 25 февруари 2021
Обновен: 21:27 | 25 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев

Относителният дял на туризма в българския брутен вътрешен продукт по естествен път ще започне да намалява, когато други сектори станат по-успешни със създаването на повече добавена стойност, привличайки постепенно квалифициран персонал. Но това не става с магическа пръчка, необходим е капитал и инвестиции. Това заяви Лъчезар Богданов, главен икономист в Институт за пазарна икономика, в предаването "Светът е бизнес", с водещ Ивайло Лаков.

"Малко е измамно усещането, че страни като Франция и Италия са туристически страни. Не, те не са. Ние знаем, че са туристически, защото има рекорден брой туристи в Париж, Венеция и Рим. Но на фона на тяхната икономика те са много по-малко туристически зависими от България. С други думи те създават много повече добавена стойност в други отрасли.

"Именно създаването на добавена стойност e основeн структурен проблем на българската икономика"

По думите на Лъчезар Богданов Covid кризата показа колко е уязвима нашата икономика при възникването на шокови обстоятелства в глобален мащаб.

"Когато всички западноевропейски страни потъват, за съжаление и ние потъваме с тях. Хубавото е, че не е в чак толкова голяма степен. Но тази свързаност при липса на достатъчно диверсификация и тежест на новите индустрии, които не са толкова свръзани с физически контакт, изигра лоша шега на България"

"Макар че през последното десетилетия българската IT индустрия се разраства, все още сме изключително назад по отношение на този сектор както от гледна точка на заетостта, така и спрямо добавената стойност", изтъкна главеният икономист в Институт за пазарна икономика

"На база сравними показатели например Нидерландия, държава, която обикновено не се свързва с IT индустрия, но дигиталните технологиите заемат в пъти по-голям дял от нейния БВП"

По отношение на предстоящите избори главният икономист в Института за пазарна икономика посочи, че каквото и да е новото правителство по редица структурни въпроси ще започне "от нулата"

"Тези реформи са формално свързани с плана за действие след присъединяването в ERM-II, които касаят в огромна степен държавното управление. От една страна, държавните предприятия и начина на тяхното управление и преодоляване на рискове, от друга страна - небанковият сектор, при който непрекъснато има наченки на дебат какво да се прави с част от дейностите в застраховането и пенсионните фондове".

Лъчезар Богданов посочи и че в съдебната система също са необходими реформи, тъй като също представлява структурен проблем. "В една икономика трябва да може лесно кредиторите да си събират дълговете, ако пък не могат, трябва бързо да приключват делата. Тоест да има някаква бързина по приключването на делата по несъстоятелност и разбира се всички елементи по Гражданския процесуален кодекс", допълни гостът.

"Между другото правителството обеща доста сходни неща в Плана за възстановяване и устойчивост, каквито и в програмата за действие след ERM. Но ми се струва, че работата в работни групи и администрацията в момента по-скоро е спряла в очакване на нова политическа воля"

Целия разговор може да видите във видеото

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.