Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Пандемията заличава различията между регионите у нас

Адриан Николов, Институт за пазарна икономика, Светът е бизнес, 26.01.2021

21:02 | 26 януари 2021
Автор: Николета Рилска

Пандемията сближава регионите у нас в рамките на самата криза. Тя много диспропорционално засегна водещите икономически центрове и в този смисъл ножицата се затвори. Разбира се, когато се върнем към момента на възстановяване, тя ще се отвори отново, защото най-силно са ударени местата с най-голям потенциал за растеж. Това заяви Адриан Николов, Институт за пазарна икономика, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Според Николов голям регионален проблем представлява пазарът на труда в Благоевград, който пострада от закриването на няколко големи завода и удара върху туризма.

“Икономиката там е доста по-слаба, възстановяването ще е доста по-бавно”, смята Николов.

Той отбеляза, че Видин и Монтана са сред общините, които са понесли най-слаб удар от пандемията заради високото ниво на безработица преди това.

“Пловдив е пример за индустриален успех, но среща проблеми с намирането на квалифицирани кадри... Динамиката на придвижването е ограничена, има своите лимити”.

Експертът изтъкна, че Габрово има надеждата да стане София на Северна България, но там има много тежки демографски проблеми. “Работната сила се свива доста бързо, всяка фирма ще трябва да си внесе работна ръка, заедно с капитал”, коментира Николов.

По отношение на Черноморието той заяви, че има градове, които имат и силни индустриални икономики, но разчитащите основно на туризма ще трябва да търсят инвестиции в нови сфери.

Гостът се спря и на ефекта от мерките у нас.

"Успехът на схемата 60 на 40 за запазване на заетостта е умерен, но имаше няколко много големи проблеми, включително забавянето, предизвикателствата при формулирането ѝ, при определянето на помощта", изтъкна той.

Според Николов, ако се беше задействал по-бързо този механизъм, може би щяха да бъдат спасени още 20-30 хиляди работни места.

Целия разговор вижте във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.