Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Зелените политики на Байдън ще са прът в колелото на големите петролни компании

Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, Светът е бизнес, 22.01.2021

21:02 | 22 януари 2021
Автор: Николета Рилска

Геополитически сблъсък между САЩ и Русия може да има там, където Москва е установила военнополитическо присъствие извън своите граници, включително в Близкия изток, Сирия, Либия. До пререкания може да се стигне и в някои съседни на Русия държави, където тя се е намесила с военна сила и американците имат интерес да защитят тяхната цялост - Украйна и Грузия. Това заяви Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Димитров посочи, че очаква “по-подредена” и “по-целенасочена” външна политика на САЩ при управлението на Джо Байдън.

“САЩ се връщат като лидер на свободния свят, като сила, която има интереси в почти всички региони на света”.

Според него Байдън ще следва твърд курс спрямо Русия, тъй като с неговото влизане в Белия дом се връща и идеологическия момент за американската външна политика.

“Отново ще има акцент върху демокрацията и човешките права и понеже в Русия ситуацията с тях не е добра, това ще доведе до нов натиск”, отбеляза Димитров.

“По отношение на договорите за ограничаване на въоръженията по-скоро администрацията на Байдън ще търси варианти за компромис с Русия”.

Той коментира и завръщането в Русия на опозиционния лидер Алексей Навални.

“Със завръщането си в Русия Алексей Навални се утвърждава като главен опозиционер, може би като политик номер две по влияние в страната след президента Владимир Путин, но шансовете му да промени нещо не са много големи. Сега въпросът е по-скоро да бъде разклатен режимът”.

Друга тема, на която гостът се спря, са “зелените амбиции” на Байдън.

“Зелените политики на Байдън ще бъдат прът в колелото на големите петролни компании. В глобален мащаб това може би ще доведе до стабилизиране и покачване на цените на петрола, защото предлагането ще бъде по-малко”.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.