Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Г. Киряков: Големият проблем за ролята на САЩ в света е Китай, който дебне зад вратата

Георги Киряков, политолог, Светът е бизнес, 07.01.2021

21:02 | 7 януари 2021
Обновен: 21:46 | 7 януари 2021
Автор: Николета Рилска

Големият проблем след щурма на Капитолия е за ролята на Америка в света. Това може да се окаже началото на бавния, мъчителен и продължителен край, който Америка ще понесе заради този си тип отношение към собствената си демокрация. Това заяви политологът Георги Киряков в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

“От една страна с действията на Доналд Тръмп бяха подкопани основите на целия демократичен свят, от друга страна Китай доста сериозно се насочва към ролята си на първа икономическа сила в света”, коментира Киряков.

“Енергията и скоростта, които Китай набра в последните 30 години, при всички положения ще дадат основание на много държави да си кажат, че това е по-успешният модел не само в икономически аспект, но и в политически”.

Според Киряков един от основните проблеми е, че в момента целият свят е разделен и всички страни се опитват да дефинират съюзниците и противниците си.

“Новоизбраният президент Джо Байдън трябва да върне доверието в САЩ не само на европейските партньори, но и на държавите, които плахо тръгнаха по пътя към демокрацията”.

По думите на политолога САЩ няма да могат дълго време, поне докато не решат вътрешните си проблеми, да погледнат със сила към останалия свят, а този вакуум ще се запълни от някой.

“В средносрочна и дългосрочна перспектива Китай може да се окаже моделът на развитие на доста държавите по света”.

Киряков изтъкна, че от тук нататък следва дълъг и мъчителен процес на лекуване на раните, които нанесе Доналд Тръмп върху американската конституционна уредба и американското общество.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.