Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Успешна е тази реформа в съдебната система, която води до по-висок икономически растеж

Д-р Щерю Ножаров, икономист и преподавател в УНСС, Светът е бизнес, 04.01.2021

21:04 | 4 януари 2021
Обновен: 21:12 | 4 януари 2021
Автор: Николета Рилска

Реформите, които държавата ще трябва да направи през 2021 г., са с фокус върху икономиката. Акцентите са два - единият е образованието, където промените са свързани най-вече с иновациите и прехода към дигитална икономика, а другият е реформата в съдебната система, която е свързана с бизнес средата. Това заяви д-р Щерю Ножаров, икономист и преподавател в УНСС, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

“Успешна е тази реформа в съдебната система, която води до по-висок иконимически растеж”, изтъкна Ножаров.

Той коментира и конкретни реформи, които се обсъждат, включително възможността за прекрояване на съдебната карта и предложението за въвеждане на индивидуална конституционна жалба - част от проекта за нова конституция.

“Това е нещо хубаво и важно, което не трябва да бъде “погребвано” с проекта за новата конституция”, изтъкна Ножаров.

Според него въвеждането на програмно бюджетиране в съдебната система би било положително, но е много закъсняло.

“Ние сме на четвърто място в Европейския съюз по брой съдии на 100 хиляди души, системата е добре финансирана и обезпечена откъм човешки ресурси, но ефективността й е твърде спорна”.

“Следващото важно нещо, което би следвало да се въведе, е т.нар. електронно правосъдие - самостоятелно и по дистанционен път да се извършват процесуални действия”, обясни Ножаров.  

“При едно скоростно правосъдие, особено по търговски дела и дела, свързани със собственост, ще успеем да привлечем, успоредно с ниските данъци, много повече чуждестранни инвеститори”.

По отношение на образователната система гостът изтъкна необходимостта от коренна промяна за получаване на научните степени и длъжности, която да съответства на международните стандарти.

Вижте целия разговор във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.