Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Експерт: 25% от европейските средстава може да отидат за сектора на забавленията у нас

Ангелина Добрева, заместник председател на Българската асоциация на консултантите по Европейски програми, Светът е бизнес, 04.12.2020

21:05 | 4 декември 2020
Обновен: 21:31 | 4 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева

Реалните пари, оставащи за бизнеса от всички сектори в момента, са само 156 млн. лв., а останалите обещани средства са за "в бъдеще". Това заяви Ангелина Добрева, заместник председател на Българската асоциация на консултантите по Европейски програми, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Добрева изрази притеснение, че около 25% от тези пари ще отидат за кафенета, ресторантите и нощните заведения, добавяйки, че европейските средства не са предназначени за този сектор.

"Европейските пари не са предназначени за индустрията на забавленията, а са предназначени за конкорентноспособност и иновации, генерирани от тези предприятия, на които ще разчитаме да ни вдигнат на крака и да изнасят продукция. Нека и заведенията получат помощ, но не за сметка на всички останали сектори". 

"Междувременно само малко над 1% от българския бизнес има интерес към парите, предвидени от Българската банка за развитие и Фонда на фондовете за кредити и гаранции според прочване на Българска стопанска камара, защото в настоящия момент няма нормален бизнес, които иска да вземе кредит", коментира Добрева. 

„До бизнеса към момента са достигнали 173 млн. лв., считано от първия ден на кризата. Тези милиарди, за които се говори са старите пари, които бяха дадени на България в периода между 2014 и 2020 г. и тези от тях, които не бяха усвоени бяха пренасочени към антикризисни мерки“.

Тези пари са били само за микро и малки предприятия, като на предприятие са предоставяни между 3 и 10 хил. лв., обясни Добрева.  

Тази седмица Министерство на икономиката е одобрило още 200 млн. лв. за средни предприятия от всички сектори, които реално могат да стигнат до тях между март и юли догодина.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „Светът е бизнес“ може да видите тук.