Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Изкуственият интелект: Най-великото откритие на човека или неговото падение?

Георги Шарков, ръководител на Лаборатория по киберсигурност в "София Тех парк" и съветник към Министерство на отбраната, Светът е бизнес, 03.12.2020

21:02 | 3 декември 2020
Автор: Димитър Баларев

Роботът и по-широките отражения на изкуствения интелект трябва да бъдат интелегентен помощник на човека, дори и негов партньор. Прекалената регулация в този сектор рискува да убие всички иновации в тази насока. Това коментира Георги Шарков, ръководител на Лаборатория по киберсигурност в "София Тех парк" и съветник към Министерство на отбраната,  в предаването "Светът е бизнес", с водещ Ивайло Лаков

"Не случайно казвам, шегувайки се, че не виждаме автономни превозни средства по улиците на Европа, тъй като законодателството не ги позволява. Подобни автомобили, макар и прототипи, има в САЩ и те дори са европейско производство на марки като BMW и Volkswagen"

По думите на Георги Шарков етичните норми около изкуствения интелект трябва да бъдат базирани отчасти на трите принципа на американския писател на научно-фантастични романи Айзък Азимов, които макар и плод на фантастиката, са достатъчно поучителни.

"Човекът винаги трябва да бъде в средата или в ядрото на всяка регулация и бъдещата разбработка на тази технология. Въпросът не е само роботът да изпълнява заповедите на неговия оператор, а по-скоро всичко, което извършва да бъде съобразено с безопасността, целите и ползите на човечеството."

На въпрос на водещия относно военното приложение на тази технология гостът коментира, че се е работи в тази насока още преди пандемията, но изкуственият интелект опира само до идентифициране и анализиране на заплахата - решението за удар се взима от човешко лице

"Дадена страна може да има 30 военни робота или дрона, но отговорното лице е този, който оторизира удара"

В заключение Георги Шарков поясни, че сме близо до достигането на така наречената "точка на сингулярност" - моментът, когато компютърът ще задмине интелектурално човека.

"Този момент в нашата история не трябва да се възприема като заплаха, а точно обратното - продължение на битието ни ... както с устройствата и лаптопите, с които боравим, работим и общуваме всеки ден. Когато се съберат всички аспекти на изкуствения интелект от физическата автономност, ергономия на движението до разпознавате на реч и образи, то тогава ние сме достигнали този етап от нашата история"

Целия разговор може да видите във видеото

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.