Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Евгений Кънев: Ваксината е единственият начин да оставим най-лошото зад гърба си

Д-р Евгений Кънев, управляващ съдружник в инвестиционно-консултанската компания за сливания и придобивания "Маконис", Светът е бизнес, 01.12.2020

21:00 | 1 декември 2020
Обновен: 21:06 | 1 декември 2020
Автор: Димитър Баларев

Ваксината е единственият начин, чрез който можем излезем от кризата още през следващото лято. В икономиката всичко опира до доверие и спокойствие - тя е функция на човешкото здраве, не обратното; и колкото повече хора се ваксинират и осъзнаят ползите от ваксинацията, толкова по-бързо ще оставим най-лошото след себе си и предприемачеството ще започне отново да просперира. Това коментира д-р Евгений Кънев, управляващ съдружник в инвестиционно-консултанската компания за сливания и придобивания "Маконис", в предаването "Светът е бизнес", с водещ Ивайло Лаков.

"Икономическата ситуация е трудна навсякъде, но у нас е допълнително усложнена поради натиска върху здравната система и големия брой заразени и починали от Covid. Тази черна статистика няма как да не се отрази върху икономиката - когато животът на хората е поставен под риск, икономиката работи на поддържащи системи"

Д-р Кънев изрази известен скептицизъм относно ефекта от частичния локдаун в България.

"Икономическите и социалните мерки са адекватни от гледна точка на това, че са сходни с тези в съседни държави и региони. Друг е въпросът  обаче до каква степен стигат те навреме до техните бенефициенти и дали мерките ще бъдат устойчиви във времето ... затова имам известни съмнения дали този локдаун ще бъде достатъчен за овладяването на заразата у нас"

По отношение на Националната програма за възстановяване и устойчивост гостът коментира, че по принцип идеята е добра, но програмата не съдържа стратегическа визия за бъдещото.

"Наблягаме върху инфраструктурата и асфалта вместо върху човешкия капитал, който е основният фундамент в нашата икономика, и фирмите на бъдещето, които ще я дигитализират", заяви д-р Кънев

"Това, което беше представено от вицепремиера Томислав Дончев, го възприемем като компромисен вариант - по-добре нещо, отколкото нищо. Но огромна част от този ресурс ще бъде насочен към строителни фирми и саниране - над 50% от бюджета. Това е изцяло погрешно финансиране и стимулиране, тъй като тези средства трябва да се насочват там, където всички икономически субекти биха извлекли полза, а не само определени лица и компании"

Целия разговор може да видите във видеото

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.