Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Политолог: Изборът на Байдън начело на САЩ не е панацея за ЕС

Мартин Табаков, политолог, Светът е бизнес, 24.11.2020

21:02 | 24 ноември 2020
Обновен: 21:32 | 24 ноември 2020
Автор: Николета Рилска

В отношенията между Вашингрон и Брюксел със сигурност ще настъпи промяна, след като начело на САЩ застане новоизбраният президент Джо Байдън. Той обаче не е панацея за Европейския съюз. Това заяви политологът Мартин Табаков в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Според Табаков основните промени в отношенията между САЩ и ЕС по време на мандата на Байдън ще са по отношение на комуникацията.

“Байдън ще гледа на ЕС като на конгломерат от държави, които са съюзници на САЩ, а не противници”.

“Между Вашингтон и Брюксел обаче има много проблеми от прагматично естество, които ще останат”, отбеляза политологът. Той посочи, че част от предизвикателствата са в търговията, както и при преноса и съхранението на данни.

“Въпреки че Джо Байдън ще донесе позитивна промяна, малките камъчета, които обръщаха каруцата по време на президентството на Доналд Тръмп, като че ли ще останат”.

По думите на Табаков заплахи, включително американските санкции срещу проекта “Северен поток 2”, също ще останат факт. Той припомни, че в администрацията на президента Барак Обама Байдън отговаряше за ресор Западни Балкани, Източна Европа и Русия, което значи, че новоизбраният лидер на САЩ познава темата добре и има поглед върху нея.

Табаков коментира и очакваните промени в отношенията между САЩ и страните от Близкия изток. Политологът изтъкна, че за съживяване на Иранското ядрено споразумение до голяма степен е важно доколко режимът в Техеран всъщност е мотивиран.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.