Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

БРАИТ ще работи за по-бърз просперитет на високотехнологичните компании у нас

Арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на БРАИТ, Светът е бизнес, 29.10.2020

21:04 | 29 октомври 2020
Автор: Николета Рилска

Основната цел на Българската работодателска асоциация "Иновативни технологии" - БРАИТ, е да съдейства за създаването на условия, с които високотехнологичните компании у нас да могат да просперират по-бързо, както и да се привлекат дружества от водещите иновативни индустрии. Това би помогнало за укореното развитие на българската икономика и увеличаване на заплатите и доходите на хората. Това каза арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на БРАИТ, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

“БРАИТ е обединение на 28 различни асоциации и клъстери, като водещите сред тях са ИТ организациите”, отбеляза Станиславов. По негови думи общото между индустриите е, че в тях преобладават големите чуждестранни инвеститори и новите иновативни технологии.

Станиславов коментира и кандидатурата на БРАИТ за представителство в Националния съвет за тристранно сътрудничество.  

“Иновативните компании имат място в Съвета за тристранно сътрудничество и трябва да бъдат там. Тяхното отсъствие е една от причините ние да се движим по-бавно и да се развиваме по-бавно от други държави”.

По отношение на пандемията гостът отбеляза, че отражението ѝ варира според различните индустрии.

“Предстои огромна трансформация на цели индустрии - някои ще се променят, някои ще залязат, за някои ще се отвори ново място”.

“В автомобилната индустрия също е доста шарено. Повечето компании ще имат намалени резултати спрямо 2019 г., но всички ще завършат на печалба. Има и такива, които ще имат ръст спрямо миналата година”, коментира Станиславов.

Той припомни, че второто тримесечие на тази година е било тежко за автомобилните компании, но определи третото като “изключително добро”. Според него това как ще завърши годината зависи от четвъртото тримесечие.

“Трябва да се има предвид, че 2019 г. беше една от добрите години в автомобилната индустрия... Все още 2020 г. не изглежда фатална за автомобилната или която и да е друга иновативна индустрия".

Вижте целия разговор във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.