Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Дори България да беше постъпила по примера на Швеция, Covid щеше да удари икономиката ѝ

Георги Ганев, икономист, преподавател, Център за либерални стратегии, Светът е бизнес, 28.09.2020

21:02 | 28 септември 2020
Обновен: 21:32 | 28 септември 2020
Автор: Николета Рилска

Икономически България няма как да не е функция на случващото се в Европа. Дори страната ни да беше подходила по примера на Швеция, икономиката ѝ пак щеше да е ударена. По външноикономическа линия нямаше значения дали България се затваря, или не. Това каза Георги Ганев, икономист, преподавател, Център за либерални стратегии, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков

Ганев коментира предложението на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) за данъчни реформи у нас. Според него моментът не е удачен за такива промени. 

“Да се увеличи данък доход с 15%, особено ако не се въведе необлагаем минимум, ще навреди най-сериозно на по-бедните хора у нас. Понижение с 5% на ДДС би било облекчение, ще се отрази на всички потребителски крайни цени, но не с пълните 5%”. 

Гостът очаква кризата да е по-продължителна спрямо по-ранните прогнози. “Не знаем какво ще дойде през зимата по отношение на заболяването. Икономически последствията ще са по-дългосрочни. Важно е Бюджет 2021 да има достатъчно буфери за негативно развитие на сценариите”, посочи Ганев. Той обаче отбеляза, че е необходимо новият бюджет да е и гъвкав, тъй като “желанието да имаш буфер не трябва да е такова, че трупайки го да се задуши дадено възстановяване”. 

По думите на госта новият дълг на България е безпрецедентен по отношение на размера и условията по него. 

“Това е излизане на България като един от елитните емитенти на дълг в света... Когато почти четвърт век проявяваш разум - и паричен, и фискален, накрая получаваш наградите”. 

Вижте целия разговор във видео материала. 
Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук