Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Възстановяването зависи от връщането на старите навици на потребителите

Никола Янков, управляващ партньор и председател на Съвет на директорите на Expat Capital, Светът е бизнес, 23.09.2020

21:03 | 23 септември 2020
Автор: Магдалена Иванова

Възстановяването зависи от връщането на старите навици на потребителите, заяви Никола Янков, управляващ партньор и председател на Съвет на директорите на Expat Capital, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Гостът коментира новия външен дълг на България, като по думите му страната ни е направила добре, че се е възползва от ниските лихвени нива на дълговите пазари в момента и от глада за доходност. Според Никола Янков обаче основният въпрос е за какво ще се използват тези пари.

„Вече имаме добър ликвиден буфер, който трябва да се държи във фискалния резерв, защото в България има много скрити дефицити – като например в енергетиката“.

По думите на Никола Янков обаче не се виждат усилия за повишаване на потреблението на домакинствата.

„Увеличението на пенсиите няма да промени нищо, защото това са случайни мерки“.  

„България се движи парадоксално на бюджетен излишък за шесетмесечието на фона на тази трудна година. Забави се и темпа на държавно харчене в първите шест месеца на годината“, обясни Никола Янков, управляващ партньор и председател на Съвет на директорите на Expat Capital.

„Чуждите инвестиции у нас са на историческо дъно, като за това има редица причини. Колкото по-бързо има решение политическата криза, толкова по-лесно бързо ще се отворят и икономическите хоризонти пред страната“.

По темата за наливането на пари от страна на централните банки Янков коментира, че в средносрочен план рисковете от тази политика са свързани с инфлацията, особено по отношение на имотите и борсите.

Цялото интервю гледайте във видеото. 

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" гледайте тук.