Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Румен Драганов: Случващото се в туризма е за добро, секторът се справи с кризата

Доц. д-р Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, Светът е бизнес, 16.09.2020

21:06 | 16 септември 2020
Обновен: 09:35 | 17 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Всичко, което се случва тази година в туризма, е за добро и може да извлечем ползи от него. Къщите за гости и семейните квартири бяха пълни през цялото време. Там има добро обслужване и то е персонално, защото хората се познават. Доста хора запазиха баланса и устояха на кризата. Българите и като туристи, и като предоставящи туристически услуги показаха как се прави основата за устойчив бизнес. Това мнение изрази доц. д-р Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

За големите корпоративни хотели обаче гостът каза, че са получили пари, които не са били генерирани пряко от съответния бизнес, а от страничните доходи на собствениците. "Те наливат пари и търсят норма на печалба, но започнаха да приемат чуждестранен персонал, който е по-нископлатен", посочи той.

Като безумие в цялата ситуация Драганов определи унищожаването на природата.

Според данни от Института за анализи и оценки в туризма 7,2 млн. ще са пътуващите в периода между май и края на октомври. "От друга страна, около 550 хил. са българите, които не отидоха в чужбина, и една част от тях се насочиха към родното Черноморие", допълни той.

Гостът взе отношение по темата за дигитализацията в туризма, обяснявайки, че тя е важна, но "трябва да я има човещината, иначе няма да има туризъм".

"20 г. е дълъг период за концесии и "връзва ръцете" на следващите управляващи. Това е предателство спрямо туризма".

"Работата на министъра на туризма е създаване на политики, които да подобряват икономическата среда и да редуцират корпоративните интереси и създаването на картели, както и наливането на пари в офшорки. Добре е да има равенство между икономическите субекти", стана ясно още от думите на Румен Драганов.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.