Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Анализатор: Златото може да стигне 2300 долара в следващите три месеца

Преслав Райков, финансов анализатор, Светът е бизнес, 07.08.2020

21:03 | 7 август 2020
Обновен: 09:08 | 8 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Търговските войни се възобновяват на нов фронт – технологичния. А при евентуално преизбиране на американския президент Доналд Тръмп пазарите в САЩ ще затворят на рекордни върхове и спадът от почти 30% в разгара на пандемията ще бъде забравен, заяви финансовият анализатор Преслав Райков в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Пазарите в Щатите се намират почти на исторически върхове след коронаспада. Поглеждайки към фондовите пазари там, изглежда така, сякаш сега се най-хубавите времена за икономиката – нещо, което съвсем не е така".

"След новината за това, че американският президент Доналд Тръмп подписа два указа, с които забранява на американски граждани да имат бизнес отношения с китайските приложения TikTok и WeChat, технологичните акции реагираха доста волатилно", посочи Райков.

Според него в сделката за покупка на TikTok от страна на Microsoft прозира желанието на Тръмп да използва американска компания, която да неатруализира TikTok, като според анализатора бизнесът би бил печеливш и за двете страни.

"По-големият удар върху китайските компании обаче бе забраната да бъдат листнати на щатските борси, ако не съответстват на финансовата практика по одит, определена от САЩ".

По думите на Преслав Райков Тръмп търси широка коалиция в световен мащаб с идея за обединение първо около технологичната война срещу Китай.

Според госта масова ваксинация срещу коронавируса преди средата на 2021 г. почти не е възможна.

"За инвеститорите спекулативно навлизане на пазара е рисково. Изчакване и наблюдаване е по-добрият вариант".

По темата за златото анализаторът каза, че след преминаването на границата от 2000 долара за тройунция в следващите три месеца стойността на благородния метал може да стигне до 2300 долара, а относно развитието на петролния пазар Райков очаква ценовите нива до края на годината да се движат в диапазона окоол 40-45 долара за барел при американския суров петрол и сорта Брент.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.