Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Анализатор: Проектът АЕЦ "Белене" е икономически необоснован

Мартин Владимиров, икономически анализатор в Центъра на изследване на демокрацията, Светът е бизнес, 16.07.2020

21:00 | 16 юли 2020
Обновен: 21:51 | 16 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Вероятно е Европейската комисия (ЕК) да одобри нов лиценз за АЕЦ „Белене“, но продължаването на проекта е икономически необосновано. Това бе потвърдено и в анализ на Българската академия на науките (БАН), според който в шест от осем сценария това може да доведе до огромни загуби от порядъка на 4 млрд. евро в следващите 30 години след осъществяването на проекта. Това заяви Мартин Владимиров, икономически анализатор в Центъра на изследване на демокрацията, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Единственият стратегически инвеститор може да бъде собственикът на оборудването на двата реактора – "Росатом". Включването на General Electric и Framatome може да се интерпретира като "смокиново листо" за този проект", обясни гостът.

"Проектът е на "глинени крака" и вероятно няма да са осъществени в планирания в момента вид".

Владимиров посочи, че се върви към следния модел: операторът на проекта да поеме огромен заем, който да се връща чрез дивиденти от печалбата на новата централа.

"Ако проектът не е печеливш, остава въпросът кой ще връща подобен междудържавен заем и дали няма да се натрупат огромни дългове за следващите поколения", отбеляза той.

По думите на госта ЕК праща разнопосочни сигнали към страните членки – от една страна, насърчава енергиен преход към пълна декарбонизация и намаляване зависимостта от ядрената енергия до 2050 г., и едновременно с това, от друга страна, одобрява подобни проекти, които ще заключат електроенергийният сектор в ядрена зависимост.

"Стои сериозен риск, че операторът на новата централа ще бъде АЕЦ "Козлодуй". Ще се получи така, че дългът за АЕЦ "Белене" ще се социализира през печалбата на АЕЦ "Козлодуй", която ще нараства заради общото покачване на цените на електроенергията", поясни Владимиров.

"Близо 43 хил. души пряко и непряко ще бъдат засегнати от затварянето на въглищните ценрални. Компенсациите, разходите по преквалификация или намиране на нова работна ще възлизат на 900 млн. евро".

Вижте целия разговор във видео материала. 

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.