Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Влизането на България в ERM II е положителен и значим факт за страната

Васил Тодоров, главен секретар на БТПП, Светът е бизнес, 15.07.20

21:15 | 15 юли 2020
Обновен: 12:34 | 16 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз

Влизането на България в ERM II е един положителен и значим факт за българската държава. Такова мнение изрази Васил Тодоров, главен секретар на Българска търговско-промишлена палата (БТПП), в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.  

“Бяхме идентифицирали 3 национални приоритета, които са възможни и достижими към момента - приемането ни в Шенгенската зона, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и ERM II. Една от тези цели беше постигната, така че това е изключително положителен факт за икономиката. Сега вече в наши ръце е да спазим и тези правила, защото влизането в чакалнята на еврозоната не означава, че просто трябва да си изчакаме един срок”.  

Тодоров обясни, че в рамките на минимум 2-годишен период ще се наблюдава валутният курс на лева спрямо еврото, въпреки че е фиксиран.  

“В правилата на чакалнята има един интервал от плюс минус 15%, в който една валута може да се движи, за да бъде приета тя за стабилна. Имаме запитвания дали курсът лев-евро е фиксиран, или ще се движи в този интервал. Курсът лев-евро към момента си е фиксиран и ние не очакваме някакви сътресения или промени в тази посока.  Интервалът е валиден за страните, в които валутата все още се движи”.  

Според него влизането на България в ERM II е една безспорна гаранция и сигнал за инвеститорите.  

“По никакъв начин не смятам, че е намаляла мисията на държавата да привлича сериозни инвеститори”. 

Тодоров смята, че за инвеститорите, разглеждайки целия пакет от възможности на българския пазар, е изключително важно какъв е кредитният рейтинг, каква е ситуацията с валутния курс, с макроикономическата стабилност, с банковия сектор.  

“Всички тези неща са свързани с т.нар. чакалня на еврозоната. Така че за България това е един много положителен факт, който съм сигурен, че чуждестранните инвеститори ще отчетат с плюс, разглеждайки плановете си за страната ни”.  

Кои са стратегическите задачи пред икономиката? Как протичат преговорите по националното споразумение за реформи?  

Целия разговор вижте във видеото.  

Всички гости на предаването “Светът е бизнес” вижте тук.