Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Държавите, които критикуват членството си в ЕС и плана Юнкер, се възползват най-много от него

Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, в Светът е бизнес, 09.06.2016

21:50 | 9 юни 2016
Автор: Севделина Илиева
Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Държавите, които критикуват членството си в ЕС и плана "Юнкер", са тези, които се възползват най-много от него. В случая във Великобритания има огромен проект за болница с над 650 легла, който се изпълнява благодарение на плана "Юнкер". Сигурен съм, че когато бизнесът започне да разсъждава трезво за достъпа си до този огромен пазар и ресурси, мнозинството ще подкрепи оставането в ЕС. Здравата логика го диктува. Това каза Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, в предаването "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Във връзка със споровете около ефективността на плана "Юнкер" евродепутатът обяви, че той работи по-добре от очакваното. "Числата показват, че има финансирани 64 инфраструктурни проекта за над 9 млрд. евро и още 185 споразумения за подкрепа на малък и среден бизнес за още 3,4 млрд. евро. Очаква се всичко това да генерира инвестиции от над 100 млрд. за европейската икономика. Тоест една трета от поставените 315 млрд. вече са изпълнени.", обясни Новаков. 

Той каза още, че благодарение на европейските фондове българската икономика, без да е в наркотична зависимост от тях, има такъв подем, че сама да генерира ръст оттук насетне. "Към момента обаче те са наистина необходим инструмент, от който да се възползваме до края." 

Във връзка с критиките за раздутата администрация на ЕС Новаков заяви, че "над 94% от бюджета отиват директно за инвестиции, а 80% от него се управляват от държавите членки и се връщат обратно при хората". Той бе категоричен, че общоевропейските проблеми изискват общоевропейски решения. 

Вижте целия разговор във видеото: