Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Споразумението между ЕС и Турция за мигрантите е пред провал

Доц. Емил Минчев, преподавател от Университета в Бон, в предаването Светът е бизнес, 09.06.2016

21:37 | 9 юни 2016
Автор: Investor.bg
Доц. Емил Минчев, преподавател от Университета в Бон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц. Емил Минчев, преподавател от Университета в Бон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В германския Бундестаг прозвучаха много остри думи по повод реакцията на турските официални власти и президента Ердоган. Председателят на Бундестага Норберт Ламерт направи декларация от името на всички парламентарни фракции. В нея той заяви, че всеки, който със заплахи оказва натиск върху отделните депутати, атакува целия Бундестаг. Това каза доц. Емил Минчев, преподавател от Университета в Бон, в предаването „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria по повод напрежението между Германия и Турция, след като миналата седмица Бундестагът гласува резолюция за арменския геноцид по времето на Османската империя.

По думите му днешното заседание на Бундестага показа дълбочината на кризата, в която се намират в момента германо-турските отношения. Това е индикация, че споразумението между ЕС и Турция за овладяване на мигрантския поток е пред провал.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц посочва, че атаките на Ердоган както срещу депутати от Бундестага, така и срещу депутати от турския парламент, са атаки срещу основния стълб на европейската демокрация. С днешното си писмо Мартин Шулц показва колко далеч е Анкара от едно положително решение за отмяна на визовия режим за турските граждани и датата 1 юли отдавна вече не е актуална. Освен това, 1 октомври 2016 или 1 януари 2017 изглеждат все по-малко вероятни, ако Турция не промени коренно своята позиция, по-специално по антитерористичното законодателство, коментира още доц. Минчев. 

Вижте повече във видеото: