Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Големият потенциал за IT индустрията са кадрите от другите сфери

Доброслав Димитров, съосновател на Imperia Online и компанията IT таланти, в Светът е бизнес, 12.04.2016

22:08 | 12 април 2016
Автор: Севделина Илиева
Доброслав Димитров, съосновател на Imperia Online и компанията IT таланти. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доброслав Димитров, съосновател на Imperia Online и компанията IT таланти. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Големият потенциал за IT индустрията се крие във възможността хора от други професии, които имат интерес, да се преместят към нея. Мисията на компанията IT таланти е да обучава все повече и повече хора. Хубавото е, че не ни трябват милиони, само няколко десетки хиляди могат да променят изцяло икономиката на България. Това заяви Доброслав Димитров, съосновател на Imperia Online и на компанията IT таланти, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria. 

Той заяви, че IT индустрията е най-подходяща за трансформирането на икономиката ни и създаването на висока добавена стойност чрез интелектуалния труд. Според данни 17 000 души са заети в софтуерната индустрия и тя вече допринася за 2% от БВП на България.

Колко малко хора могат да създадат толкова голяма добавена стойност, като в по-голямата си част това са пари, дошли отвън. Софтуерната индустрия до голяма степен работи за износ и това са свежи пари за българската икономика.

Димитров разказа повече за развитието на Imperia Online и нейния бизнес модел. 

Човек има напълно безплатен достъп до играта, но срещу заплащане получава допълнителни екстри. В момента имаме 150 000-200 000 активни потребители, като едва около 5% от тях са от България. Бизнесът ни е изцяло глобален, играта е преведена на 28 езика. Нито един от пазарите ни не държи повече от 10% от общия брой потребители. 

Димитров посочи, че ключовите индикатори за успеха, които компанията следи, са каква част от регистрираните потребители остават в играта, както и цената за вкарване и задържане на един клиент. Тя разчита основно на реклама през пазарите с глобален достъп като Google и Facebook. В компанията работят 160 човека, като Димитров каза, че засега не се планира набирането на външно финансиране от капиталовия пазар. 

Целия разговор може да видите тук: