Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Културният сектор има нужда от осигуряване на социалния екзистенц-минимум

Диана Андреева-Попйорданова, директор на Обсерватория по икономика на културата, Светът е бизнес, 13.05.20

21:02 | 13 май 2020
Диана Андреева-Попйорданова, директор на Обсерваторията по икономика на културата, преподавател в НАТФИЗ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Диана Андреева-Попйорданова, директор на Обсерваторията по икономика на културата, преподавател в НАТФИЗ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В глобален мащаб културата е един от най-засегнатите сектори, в следващите месеци няма да има голямо подобрение. Такова мнение изрази Диана Андреева-Попйорданова, директор на Обсерваторията по икономика на културата и преподавател в НАТФИЗ, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.  

Тя обясни, че във всички европейски държави правителства на първо място са предприели осигуряване на социалния екзистенц-минимум.  

“Дали ще е мярка като във Великобритания - изплащане до 80% от заплащането, което е получавано в ситуацията преди извънредното положение, дали ще бъде грантова схема, дали ще се отпуска заплащане, което е в рамките на минималната работна заплата за страната - на първо място беше приложена тази мярка с широки критерии, достатъчно ясно и достатъчно опростени, за да могат голяма част от хората от културния сектор да попаднат в нея”. 

Според Андреева-Попйорданова икономическият смисъл на мерките, които подкрепят именно този социален екзистенц-минимум, е в това, че тези средства чрез потреблението отново се връщат към икономиката.  

Тя смята, че засега една от основните задачи ще бъде да се задвижва потреблението в колкото се може по-голяма степен.  

“Много често министърът ни на финансите счита, че парите инвестирани в културата, са чиста загуба. За съжаление, това е неговата гледна точка от над 10 години. Аз не споделям това негово отношение към българската култура, към сегашните мерки. Считам, че трябваше да даде позволение за много по-широко покриване на сектора в рамките на този социален екзистенц-мининум”.  

Директорът на Обсерваторията по икономика на културата каза, че над 80 хиляди са заетите в изкуствата, културните и творчески индустрии, културното наследство, културния туризъм.  

Според нея е важно е да се задвижи много по-широка програма за осигуряване на социален екзистенц-минимум на творците.  

“Може би тази криза ще насочи вниманието ни към дълго отлагани политики, реформи, инструменти, които трябва да въвеждаме, за да вървим напред с ускорени темпове. Може би кризата ще бъде някакво лечение за културната политика, ще бъде надграждане в този аспект на устойчиво развитие на българската култура”.  

Доколко има рентабилност залите да се запълват в рамките на 30%? Коя е най-чувствителната част от културния сектор? 

Целия разговор вижте във видеото.  

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.