Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Българското земеделие се нуждае от мощни кооперативи

Кирил Вътев, съсобственик на месопреработвателната компания "Тандем-В", Светът е бизнес, 08.05.2020

21:05 | 8 май 2020
Обновен: 08:15 | 4 юни 2020
. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Продоволствената сигурност на страната е застрашена. Необходимо е създаването на мощни кооперативи в българското земеделие, които да бъдат адекватен партньор на големите търговски вериги. Това мнение изрази Кирил Вътев, съсобственик на месопреработвателната компания "Тандем-В", в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Гарантирахме всички доставки. Увеличихме складовите наличности на възможния максимум. Не сме изпитвали сътресения, защото все пак сме в хранителната индустрия".

По думите на госта цяла България консумира дневно по 650 тона месо и месни продукти.

"Възхитен съм от мобилизацията на хората. Заявките се изпълняват на 100%. Дисциплината и производителността се увеличиха. С половината персонал ние произвеждаме колкото с целия".

Вътев е убеден, че в България липсват основни стопански структури, които създават цялостно селско стопанство в развитите страни – а именно кооперативите.

"Субсидиите превърнаха българското селско стопанско в монокултурно. Основно произвеждаме зърнени култура, а малко плодове и зеленчуци поради липсата на стимул и дефицита на работна ръка. Трябва да разгърнем собственото си производство, но това изисква подготовка".

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.