Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Васко Начев: Духът от бутилката вече е пуснат

Васко Начев, енергиен експерт, Светът е бизнес, 06.03.2020

21:00 | 6 март 2020
Васко Начев, енергиен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Васко Начев, енергиен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Либерализация на газ у нас няма как да има до 2022 г., до когато е дългосрочният договор с "Газпром". Духът от бутилката вече е пуснат. Един от големите играчи на пазара у нас внася газ от Турция. Вече сме относително гъвкави в доставките на природен газ. Това заяви енергийният експерт Васко Начев в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Начен обясни, че за "Булгаргаз" ще става все по-трудно, защото други компании винаги ще ѝ "дишат във врата" с по-ниски цени.

Намалената цена на руския газ за България

"Без съмнение сме плащали сериозни суми, касаещи доставката на природен газ у нас. Това намаление с 40.3% е едно от малкото добри неща, които са се случвали напоследък относно енергийните суровини".

"Намалението идва в резултат на усилията на Европейската комисия. Тези 40% са само за април, защото компоненти, които влизат във формулата, предопределят едно такова намаление. 60% са от цената на борсите на природен газ и 40% от нефтените деривати", уточни експертът.

"Осреднена цена на нефта, котировките на долара и борсовата цена на природния газ са трите основни компонента, влизащи в състава на ценообразуването".

"Булгаргаз" и Комисията за енергийно и водно регулиране с осем месеца назад трябва да направят преизчисления за съответния месец и надвзетите суми да бъдат върнати на клиентите. За "Булгаргаз" това няма да е проблем, за клиентите на топлофикационните дружества обаче ще бъде трудно крайният потребител да бъде компенсиран", подчерта Васко Начев.

"Процентът на вземане на пазарен дял на втечнения природен газ расте драстично, докато конвенционалният поне за 2019 г. намалява".

Начев отбеляза, че пазарът се тества в момента. "Цената не нефта ще гративира около 50 долара. Ако тръгне надолу, руснаците ще се съгласят да намалят добивите, в противен случай ще загубят много повече", поясни той.