Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Христо Анастасов: Повратната точка за ЕС настъпи

Христо Анастасов, политолог, Светът е бизнес, 24.02.2020

21:00 | 24 февруари 2020
Христо Анастасов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Христо Анастасов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейските лидери не успяха да постигнат съгласие за бюджета на Европейския съюз (ЕС). След няколко години Европа няма да е на много скорости. Влизането на България в еврозоната и Шенген е предопределящо за нея и се превръща във въпрос на оцеляване. Това мнение изрази политологът Христо Анастасов в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"След напускането на Великобритания от ЕС който не влезе в еврозоната и Шенген, няма да остане в ЕС".

Анастасов уточни, че съществува желание за преразпределение на ресурса, свързвайки го със Зелената сделка, чрез която Европа да стане по-конкурентоспособна спрямо САЩ и Китай. Той очерта и казуса на "индустриалните страни срещу земеделските".

"Спойката между индустриалните и земеделските страни е обща земеделска политика. Без такава нямаме ЕС".

Коронавирус

Гостът взе отношение по темата за разпространението на коронавируса, като изтъкна, че паниката около него е заразна и политическа, от една страна. "По-заразна от самия вирус е само паниката му. Министърката на здравеопазването в Украйна даде пример за всички политици по света. Тя се самозаточи под карантира, заедно с хората, пристигнали от Китай. Паниката от смъртността на вируса е по-малко основателна. Вирусът е два пъти по-смъртоносен от сезонния грип", посочи политологът.

Относно изборните резултати в Хамбург, Германия, гостът отбеляза, че социалдемократите печелят с 38%, втори са Зелените с 25%, а трети Християндемократическия съюз (ХДС) - с 11%.

"Хамбург подобно на Берлин е традиционно социалдемократически настроен. Третата позиция на ХДС трябва ни подсказва за безпомощността на канцлера спрямо скандала с Тюрингия. Разпокъсаността в ХДС доведе до оставката на Анегрет Крамп-Каренбауер и това допълнително отслаби партията. Можем да говорим за германската политическа криза. Всъщност кризата е повсеместна, включително и при социалдемократите. Единствените, които за момента печелят от нея, са "Алтернатива за Германия" и Зелените", разкри Христо Анастасов.