Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Поляризацията в САЩ би довела до криза на представителството

Д-р Искрен Иванов, политолог, международен анализатор, Светът е бизнес, 19.11.2019

21:02 | 19 ноември 2019

Поляризацията в САЩ може да доведе до политически криза. Най-сериозното, което може да се случи, е криза на представителството. Това ще рече блокиране на политическия процес, т.е. блокиране на процеса за взимане на решение. Но едва ли ще стане така, защото икономиката на страната е устроена така, че да преодолява подобни моменти. Тя има гъвкава икономика и силно гражданско самосъзнание и демократични ценности. Това мнение изрази д-р Искрен Иванов, политолог, международен анализатор, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Гостът коментира финансовия пакет, предназначен за военна помощ за Украйна и използван от американския президент Доналд Тръмп като инструмент за натиск да накара администрацията на украинския президент Володимир Зеленски да разследва Джо Байдън и сина му.

"Още от началото на мандата си Тръмп бе подложен на последователен натиск. Риториката на импийчмънта бе само една част от него".

Личното мнение на госта е, че демократите няма да преустановят атаките си.

Като изключително важно събитие Искрен Иванов определи ликвидирането на поредния терористичен лидер - Абу Бакр ал Багдади, което според него ще даде силен стимул на администрацията на Тръмп и ще му донесе доста дивиденти за предстоящите избори през 2021 г. "Това разследване е комплексно, но от друга страна, подкрепата за Тръмп е силна", изтъкна гостът.

По думите на д-р Иванов обаче въпросът е какво ще се случи, ако се появи опонент в Републиканската партия.

Гостът определи на кои три основни стълба се дели според него американската политика:

"Войната с тероризма все още не е приключила. Елиминирането на Багдади ще бъде нов тласък за развитието на тези процеси в Близкия изток. Вторият ключов пункт е търговската война с Китай. За мен третия стълб е по отношение на политиката на имиграция и поляризацията на общественото мнение между поддръжниците и противниците на Тръмп".

Вижте целия разговор във видеото.