Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Осигуряването трябва да е капитало-натрупващо, моделът е сбъркан

Красен Станчев, икономист, Светът е бизнес, 18.11.2019

21:00 | 18 ноември 2019
Красен Станчев, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Красен Станчев, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пенсионният модел у нас в момента очевидно е изложен на риск. Решението е осигуряването да стане капитало-натрупващо - т.е. средствата, които внасяте в Здравната каса, да са си ваши. Проблемът в случая са разходите по прехода, коментира икономистът Красен Станчев в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Мярката първият ден болничен да не се плаща първо бе временна през 2010 г. Нямаше анализ на нея, когато бе въведена - тогава бяха първите три дни, те се плащаха повече от работодателя".

"Сега имаме най-високата заетост, най-ниската безработица от 50 г. насам и съревнование между работодателите. Но отново липсва анализ какво биха стрували други мерки, за да няма злоупотреби. Всички привилегии на работещите трябва да се договарят с работодателите, при това индивидуално", е мнението на госта.

Допълнителното пенсионно осигуряване

"Колкото повече е частно осигуряването, това по-малки са злоупотребите", отбеляза Станчев по темата. 

"Ако внасяте във втория стълб, тогава вашият принос в първия - държавното осигуряване, е "наказан", защото получавате 1/5 по-малко от тези, които не са се осигурявали там. Целият шум, че частните фондове са пирамида, е абсолютно вреден. 17 млрд. - от частни фондове, е повече от 5 млрд. в НОИ".